Nieuws

Word Kringloopkracht

Op 2 oktober 2023 start er een nieuwe opleiding Kringloopkracht. Locatie is dit jaar gemeente Lummen: GCOC Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56 te 3560 Lummen.

Meer informatie

Inschrijven

Programma 

Datum Uur   Thema
Maandag 2 oktober 19u-21u30 Les 1 Kennismaking - Verwachtingen & Motivatie
Inleiding – Programma – Doelstellingen
Introductie Vlaco & De Biologische kringloop        Werking Kringloopkracht 
Maandag 9 oktober 19u-21u30 Les 2 Composteren en compostgebruik
Vaste planten in de kringlooptuin
Maandag 16 oktober 19u-21u30 Les 3 Grasbeheer in de kringlooptuin
Snoeihoutbeheer in de kringlooptuin
Maandag 23 oktober 19u-21u30 Les 4 Kippen in de kringlooptuin                                                         Voedselverlies beperken
Maandag 6 november 10u-16u Praktijkdag Praktijkdag Ambertuin in domein Kiewit-Hasselt
Zaterdag 18 novmeber 19u-21u30 Les 5 Klimaat & biodiversiteit in de kringlooptuin                    Spreken voor een publiek
Maandag 20 november 19u-21u30 Les 6  Testje + Korte presentatie

 

 

Demo in Ambertuin

We organiseren 3 speciale workshops in de Ambertuin. Workshops waarna een theoretische uiteenzetting de praktijktoepassing in de Ambertuin wordt getoond door de lesgever.

Het betreft 2 workshops rond kippen houden en 1 over thuiscomposteren. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgend link

Datum Uur Locatie Thema
zondag 23 april 2023 10u-12u30 Ambertuin domein Kiewit Kip: verzorging, voeding, huisvesting, geschiedenis
zaterdag 6 mei 2023 10u-12u Ambertuin domein Kiewit Kip: verzorging, voeding, huisvesting
zondag 25 juni 2023 10u-12u Ambertuin domein Kiewit Thuiscomposteren in een notendop

Amberworkshops 2023

In 2023 worden er 10 workshops georganiseerd in de Ambertuin op het domein Kiewit te Hasselt. Tijdens deze workshops, die tevens gratis zijn, leer je allerhande ecologische principes en technieken die je zo kan toepassen in eigen tuin. De workshops zijn laagdrempelig, gratis en zijn bedoeld voor de particulier, niet voor professionele tuinaannemers. Tijdens de meeste workshops steken we de handen uit de mouwen en gaan we samen aan de slag met insectenhotels, bloemenweides, snoeihout en stapelmuurtjes. En dit allemaal volgens de Amberprincipes onder begeleiding van een lesgever. 

Kijk hier voor ons overzicht van Amberworkshops en andere workshops die wij in 2023 organiseren.

Inschrijven voor Amberworkshops. 

Datum Uur Locatie Thema
zaterdag 11 maart 2023 9u-12u Ambertuin domein Kiewit Snoeihout: praktijk + theorie Inschrijvingen afgesloten
zaterdag 11 maart 2023 13u-17u Ambertuin domein Kiewit Snoeihout: praktijk + theorie Inschrijvingen afgesloten
zaterdag 18 maart 2023 VOLZET 9u-12u Ambertuin domein Kiewit Stapelmuurtje maken:  praktijk  VOLZET
donderdag 13 april 2023 VOLZET 14u-17u Ambertuin domein Kiewit Insectenhotel bouwen: praktijk (Voor kinderen van 8-10 jaar)
donderdag 11 mei 2023 14u-16u Ambertuin domein Kiewit Kringlooptuinieren in klimaatveranderende omstandigheden: theorie
zaterdag 10 juni 2023 VOLZET 14u-17u Ambertuin domein Kiewit Pesticidenvrij beheer van je tuin: praktijk + theorie VOLZET
donderdag 15 juni 2023 14u-16u Ambertuin domein Kiewit Water in de kringlooptuin: theorie + demo VOLZET
zaterdag 16 september 2023 14u-16u Ambertuin domein Kiewit Voedselbossen: theorie VOLZET
zaterdag 23 september 2023 VOLZET 9u-12u Ambertuin domein Kiewit Bloemenweides en -akkers: praktijk + theorie VOLZET
zaterdag 23 september 2023  VOLZET 14u-17u Ambertuin domein Kiewit Vaste planten: praktijk + theorie   VOLZET

 

Online workshops 2023

In 2023 organiseert Centrum Duurzaam Groen gratis online workshops voor particulieren. Allemaal in het teken van het sluiten van de biologische kringloop in huis en tuin. De volgende thema's komen aan bod: Voedselverlies, thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihout voorkomen en verwerken, stadstuinieren.

Neem deel en doe zo inspiratie op om je tuin ecologisch en klimaatrobuust in te richten, leer composteren en je snoeihout zelf verwerken om de kringloop te sluiten, kom te weten hoe je met een aangepast grasbeheer veel maaisel kan voorkomen of leer koken met restjes om voedselverlies te voorkomen.

De workshops worden gegeven door Vlaco lesgevers en gefinancierd door Limburg.net. Deelnemers van de workshop thuiscomposteren ontvangen indien gewenst een kortingsbon voor een compostvat of -bak die ze aankopen op een Limburg.net recyclagepark. 

Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgende link. Je kan deelnemen aan meerdere workshops. Schrijf enkel in als je echt kan deelnemen, de plaatsen zijn gelimiteerd. De online sessies worden niet opgenomen en zijn daarom achteraf niet raadpleegbaar.

Deze workshops zijn enkel bedoeld voor particulieren die wonen in de provincie (Belgisch) Limburg + stad Diest. 

Vragen hierover kan je stellen aan annick.de.paepe@centrumduurzaamgroen.be

Infosessie 'Klimaatboom zkt tuin'

 

Plant een klimaatboom in je tuin en help mee het klimaat te verbeteren. Je kan kortingsbonnen ter waarde van € 20,- verdienen voor de aankoop van een klimaatboom (1 bon per boom) bij een deelnemende handelaar in Limburg. De actie loopt van november 2022 tot en met 31 maart 2023. Deze actie is een initiatief van Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net.

Volg een infosessie ‘Klimaatboom zkt tuin’ (september-oktober-november 2022 en januari-februari 2023)
Deze infosessies gaan door in de Limburgse gemeenten + Diest. Tijdens deze infosessies vertelt een expert meer over welke boomsoort het meest geschikt is voor je tuin. Ook krijgt je er tips over het transporteren en planten van bomen. Na het volgen van een infosessie ontvang je een kortingsbon. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgende link

 

 

Opleiding Kringloopkracht

In het najaar, vanaf 5 oktober 2022, organiseert Centrum Duurzaam Groen een avondopleiding tot Kringloopkracht. Een Kringloopkracht is een vrijwilliger die kennis doorgeeft aan de bevolking over composteren, ecologisch tuinieren, kippen houden en andere kringloopthema's. Deze kennis kan de Kringloopkracht in spe verwerven door het volgen van een gratis 7-delige opleiding. Dit jaar wordt het een avondopleiding die zal doorgaan in het noorden van de provincie, in Leopoldsburg. Meer info over de opleiding kan je vinden via deze link.  Inschrijven is verplicht en doe je via volgende link. Contacteer ons gerust met je vragen via annick.depaepe@centrumduurzaamgroen.be of 0478 22 98 84. 

Werken met de zeis

Kom zeisen op 16 juli in de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen. Samen met Zeis en Bijl leren we je alle kneepjes van het vak met aandacht voor de afstelling en onderhoud van het materiaal. Een zeis is handig: stil, efficiënt, geen uitstoot, ontspannend! Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt. Praktische info & inschrijven: klik!

 

Infosessie Invasieve Uitheemse Soorten

Op 9 en 10 juni houden we samen met #ProvincieLimburg en #ProvinciaalNatuurcentrum 2 infosessies 'Herkennen en aanpakken van Invasieve Uitheemse Soorten' in Genk

We zoomen in op een tiental vaak voorkomende of oprukkende invasieve uitheemse plantensoorten. Hoe kun je ze herkennen? Welke methoden zijn het meest efficiënt om ze te beheren of verwijderen? Of wanneer blijf je er best gewoon van af? Na een theoretische uitleg gaan we met de fiets naar buiten om enkele soorten en hun beheer van nabij te bekijken.

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht via http://www.pnc.be/opleiding-IUS 
 

Veilig werken langs de weg

Je hebt de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat jij en je collega's #VeiligWerken. Bij werken langs wegen is die verantwoordelijkheid nog een stuk groter. Het maken van een aangepaste veilige werkomgeving is dan een nog belangrijker aandachtspunt. In deze opleiding maken we je wegwijs in de verplichtingen en reglementen.

Alle info & inschrijven op open-opleidingen