Nieuws

Klimaatboom zoekt tuin

Wil jij meer weten over de positieve eigenschappen van bomen in functie van klimaat, gezondheid, natuur en economie? Ben jij benieuwd welke boom je best kiest voor jouw tuin, hoe je een boom moet planten en onderhouden en hoe je een boomspiegel inricht? Kom er dan alles over te weten tijdens de Infoavond “Klimaatboom zoekt tuin”.

Centrum Duurzaam Groen organiseert deze gratis infoavond samen met Limburg.net in het kader van de actie ‘Klimaatboom zoekt tuin’ waarbij de inwoners van provincie Limburg en Diest na hun deelname aan de infoavond een kortingsbon ontvangen ter waarde van 20 euro. Met deze bon krijg je korting bij de aankoop van een klimaatboom bij een deelnemende handelaar.

Praktische info en verplicht inschrijven via https://www.centrumduurzaamgroen.be/chronologisch-overzicht

 

Werken met de zeis

Handwerktuigen worden wel eens als oudbollig of weinig efficiënt afgedaan. Maar de laatste jaren winnen ze weer terrein. Een inspannende ontspanning in de frisse buitenlucht met aandacht voor groepsdynamiek. Zeis en bijl brengen rust via ritme en dat in het hart van een Vlaanderens grootste natuurgebieden, de Vallei van de Zwarte Beek.

Deelnemers leren veilig en correct werken met de zeis en hoe ze te onderhouden. Gaandeweg ervaar je waar en wanneer het gebruik van handwerktuigen een meerwaarde betekent. Op vele terreinen is een zeis praktischer, millieuvriendelijker, zelfs sneller en uiteraard stiller dan de bosmaaier. En naargelang de cursus vordert, verwerf je ook (basis-)inzicht in de ecologie van grasland, ruigte, bos of houtkant. Een opleiding met aandacht voor mens en natuur. Een hele dag buiten.

Praktische info op www.centrumduurzaamgroen.be/detailvorming/759

 

Basis milieubeheer

#Amelior en #CentrumDuurzaamGroen organiseren een modulaire basisopleiding rond specifieke milieuthema´s. Op gebied van milieu en klimaat staan we voor grote uitdagingen. Er is heel wat milieuwetgeving die zeer complex is. Dit vormt een grote uitdaging voor de milieu-professionals in de opvolging en het nakomen van de wettelijke verplichtingen. Elke module kan afzonderlijk gevolgd worden. Alle modules zijn verdeeld per onderwerp en door middel van cases toegespitst op de dagelijkse praktijk. Deze opleiding komt in aanmerking voor de wettelijke opleidingsplicht van de milieucoördinator.

Alle info op www.centrumduurzaamgroen.be/chronologisch-overzicht 
 

Vacature Projectcoördinator

Centrum Duurzaam Groen is op zoek naar een projectcoördinator. Je ontwikkelt initiatieven rond natuur, ecologie, invasieve exoten en klimaat in het openbaar domein. Je maakt adviezen op over de ecologische inrichting en omvorming voor lokale besturen, instellingen, scholen en bedrijven. Solliciteren kan tot en met 30 september 2021. Lees er alles over in het profiel in bijlage.
 

Word kringloopkracht! Nieuwe opleiding start in september

Ben je begaan met het leefmilieu, het klimaat en geloof je in de kringloopgedachte?
Kom je graag in contact met andere tuinliefhebbers? En wil je je verdiepen in de biologische kringloop en je kennis delen met anderen? Dan is vrijwilligerswerk als Kringloopkracht iets voor jou!

Samen met een gemeentelijke coördinator en andere Kringloopkrachten hou je de biologische kringloop in je gemeente levend.

Deel je passie van met anderen. Een lesje in de lagere school, tips geven in de tuin, je verhaal vertellen op een infostand, demonstraties geven … als vrijwillige kringloopkracht heb je tal van mogelijkheden om anderen te informeren. Steek je graag de handen uit de mouwen? Insectenhotels bouwen, compostbakken in elkaar steken, hakselen, vlechten, ….. . Kies wat je graag doet want jouw enthousiasme werkt aanstekelijk en je engagement is meest geapprecieerd! Vrijwilligerswerk op je eigen ritme.

Volg de zevendelige vorming rond de biologische kringloop. Tijdens de vorming leer je de knepen van het vak om als Kringloopkracht je uit de slag te trekken bij de gemeentelijke kringloopwerking. 
De vorming bestaat uit zes interactieve sessies en een dag praktijk op locatie in een toontuin.

Inschrijven via volgende link Opleiding Kringloopkracht | Centrum Duurzaam Groen 

De volgende thema’s worden belicht:

Grasbeheer: Grasalternatieven, maaiselgebruik en oplossen van grote en kleine gazonproblemen.

Snoeihoutverwerking: Snoeihout nuttig aanwenden in de tuin, voorkomen en verwerken. Vlechtwerk. 

Vaste planten: De juiste plant op de juiste plaats voor een klimaatrobuuste tuin.

Kippen: Verwerkers van keuken- en tuinafval. Houden, verzorgen en beschermen van kippen.

Thuiscomposteren: Hoe zelf je keuken- en tuinafval composteren. Hoe compost gebruiken. Test van eigen gemaakte compost.

Voedselverlies: juiste bewaring, koken met restjes, restjeskookboek.

Waterbeheer

Insecten: solitaire bijen, insectenhotels, waardplanten. 

Praktijkdag: Tijdens een praktijkdag op locatie krijg je een rondleiding in de voorbeeldtuin, leer je vlechten, compost zeven, hakselen, .... 

 

Deze opleiding is gratis en wordt georganiseerd in samenwerking met je gemeentebestuur, Limburg.net en Vlaco vzw.

De volgende cursus gaat door in september en oktober 2021 op de volgende locatie:

- Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19 te 3600 Genk.

- Er is een ruime gratis parking ter beschikking.

- Moeilijk tot niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Cursus datums:

Datum Dag Uur
19/sep Zo 9u30-12u
26/sep Zo 9u30-12u
3/okt Zo 9u30-12u
10/okt Zo 9u30-12u
17/okt Zo 9u30-12u
24/okt Zo 9u30-12u

Praktijkles: datum moet nog worden bepaald. 

Webinar Bacterievuur

Tijdens dit interactieve webinar kom je alles te weten over bacterievuur, een besmettelijke plantenziektedie die een bedreiging betekent voor de professionele fruitteelt, privétuinen, openbaar groen en belangrijke landschapselementen. We leggen je haarfijn uit hoe de provincie Limburg deze infectieziekte aanpakt.

Programma

  • Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland: “Provincie Limburg neemt voortouw in brede aanpak bacterievuur.”
  • Serge Remy en Hilde Schoofs, onderzoekers pcfruit vzw: “Bacterievuur: een problematiek?”
  • Instructievideo “Bestrijding van bacterievuur: aanpak en tips”
  • Vraagstelling
  • Sven Clemens, beleidsadviseur dienst Landbouw en Platteland, provincie Limburg: “Wat betekent de provinciale aanpak bacterievuur voor jou?”
  • Vraagstelling

Dit webinar vindt plaats op woensdag 30 juni 2021 om 19.30 uur en is gratis, maar inschrijving is verplicht via www.limburg.be/webinarBacterievuur.

Vacature Projectcoördinator

Centrum Duurzaam Groen is op zoek naar een projectcoördinator. Je ontwikkelt initiatieven rond natuur, ecologie, invasieve exoten en klimaat in het openbaar domein. Je maakt adviezen op over de ecologische inrichting en omvorming voor lokale besturen, instellingen, scholen en bedrijven. Solliciteren kan tot en met 9 juli 2021. Lees er alles over in het profiel in bijlage.

Webinars Kippen houden mei-september

De inschrijvingen voor deze webinars zijn afgesloten!

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin.  Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen.  Hoe willen kippen wonen?  Wat mogen ze eten?  In deze webinar kom je alles te weten over huisvesting, voeding en welzijn van deze gepluimde dames. Deze onlineles duurt 1.5 uur. De deelnemers ontvangen een link per mail vlak voor aanvang.

Klik hier om in te schrijven.      (nog niet al de onderstaande datums zijn ter beschikking op het inschrijvingsformulier)

Dinsdag 18 mei van 20u-21u30 Volzet

Zaterdag 22 mei van 10u-11u30 Volzet

Dinsdag 1 juni van 20u-21u30 Volzet

Zaterdag 5 juni van 10u-11u30 VOLZET

Dinsdag 15 juni van 20u-21u30 VOLZET

Zaterdag 19 juni 10u-11u30

Dinsdag 6 juli 20u-21u30

Zaterdag 10 juli 10u-11u30

Dinsdag 3 augustus 20u-21u30

Donderdag 5 augustus 20u-21u30

Dinsdag 7 september 20u-21u30

Zaterdag 11 september 10u-11u30

Webinars Afvalvrij mei

Centrum Duurzaam Groen organiseert gratis webinars voor particulieren met telkens een ander thema. Mei staat in het teken van het voorkomen van voedselverlies. In samenwerking met Limburg.net worden voor hun campagne ‘Afvalvrij mei’ drie thema’s behandeld: koelkastbeheer, koken met restjes en kippen houden als afvalverwerkers.

Inschrijven voor 1 of meerdere thema’s kan via een online inschrijvingsformulier. Per thema worden twee (dezelfde) webinars georganiseerd. De infosessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Na inschrijving krijgen de deelnemers een bevestigingsmail. Vlak voor aanvang krijgen de deelnemers een ZOOM-link toegestuurd op het mailadres dat ze hebben opgegeven bij inschrijving. De sessies worden niet opgenomen. 

 

Koelkastbeheer: Goed koelkastbeheer vermijdt voedselverlies: Dinsdag 4 mei van 20u-21u30 of zaterdag 8 mei van 10u-11u30

Voel jij het ook? Die ergernis, dat je de overschot van de maaltijd mooi in een bewaardoosje in de koelkast stak, en dan gewoon vergat om er iets mee te doen?

Volg de infosessie ‘Koelkastbeheer’ en merk dat je niet alleen bent. Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.

 

Koken met restjes: Dinsdag 11 mei van 20u-21u30 of zaterdag 15 mei van 10u-11u30

Tijdens deze infosessie 'Koken met restjes' leggen we de nadruk op tips rond bewaren, verwerken, plannen, koken … 

 

Kippen: kippen houden als afvalverwerkers: Dinsdag 18 mei van 20u-21u30 of zaterdag 22 mei van 10u-11u30

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin.  Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen.  Hoe willen kippen wonen?  Wat mogen ze eten?  Een workshop om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen. 

 

Inschrijven kan via volgende link.