Nieuws

Webinar Urban Gardening *VOLZET*

Sluit de kringloop in je stadstuin.

Natuur en tuinen duiken in onze steden tegenwoordig op de gekste plaatsen op: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van  appartementen,  hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achteraf-hoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten.  

Deze onlineles duurt 1,5 uur. De deelnemers ontvangen een link in de mailbox vlak voor aanvang.

Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via deze link

 

Workshop planten

Schrijf je in voor de gratis workshop 'Hoe plant je een grote fruitboom, een gemengde haag en een gemengde heg'. Op 5 en 6 december gaan we weer aan de slag in de Ambertuin op het Domein Kiewit en we hebben jou daarvoor nodig! Naast een theoretische uitleg over het hoe, wat, waarom gaan we aan de slag en gaan we grote lokale fruitbomen, een gemengde haag en een gemengde heg planten. Wil je ons meehelpen en tegelijkertijd theoretisch en praktisch iets bijleren van onze ecologische tuinarchitecten? Aarzel niet en schrijf je in! Opgelet! Het aantal deelnemers is beperkt, dus eenmaal ingeschreven rekenen we wel op je aanwezigheid. Je kan inschrijven voor de beide dagen of voor 1 dag. De workshop duurt van 10u tot 16u30. Deelnemers krijgen 's middags een gratis lunch en krijgen ook een kortingsbon van 20 euro mee naar huis voor de aankoop van een Klimaatboom. Inschrijven via volgende link

Webinars Voedselverlies

In november organiseren wij een aantal webinars rond voedselverlies. Je kan kiezen tussen 3 datums waarop je deze uiteenzetting kan volgen vanuit je woonkamer via de online infosessie: 22, 24 of 28 november. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgende inschrijvingslink. Een onlineles duurt 1,5 uur. De deelnemers ontvangen vlak voor aanvang een link in de mailbox.

Dagelijks belandt heel wat voedsel dat nog perfect eetbaar is, toch in de vuilnisbak. Uit onderzoek van het Departement Omgeving blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin per jaar maar liefst 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal maakt dat een hallucinant getal van 240.925 ton aan voedselverlies in Vlaanderen. Tijd dus dat we ons bewust worden van hoeveel voedsel we verspillen, we denken vaak dat het ‘bij ons thuis’ wel meevalt. En daarnaast kunnen we allemaal wel eens wat tips gebruiken om voedselverlies te beperken.

Schrijf je daarom in om deel te nemen aan één van onze gratis webinars. In deze sessie wordt de nadruk gelegd op tips rond bewaren, verwerken, plannen, koken …  Je maakt ook kennis met de gloednieuwe gratis app, de Plan-eet app. Een app die je helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kan je met de app een inschatting maken van hoeveel eetbaar voedsel je dagelijks weggooit, maar de app bevat ook een heleboel tips om voedselverlies te beperken. Denk aan technieken om voedsel optimaal te bewaren, leuke recepten om restjes in te verwerken tot zelfs tips om in de winkel enkel te kopen wat je nodig hebt.

 

 

 

Infosessie Voedselbos

Op dinsdag 18 oktober organiseren wij een infosessie over voedselbossen. Start je eigen voedselbos! Voedselbossen zijn helemaal in. Maar wat is een voedselbos nu juist? Wat kan en mag je er in planten, en hoe moet je het onderhouden? Deze lezing geeft je een beeld van de mogelijkheden van een voedselbos, hoe zo'n bos volwassen wordt en waarom ze zo nuttig zijn. De lezing duurt ongeveer 2 uur (inclusief een kwartiertje pauze) en er is veel ruimte voorzien voor vragen. Lesgeefster is Marleen Massonnet.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht via de volgende link https://www.centrumduurzaamgroen.be/Voedselbos 

 

Webinars kippen houden VOLZET!

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin.  Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keukenrestjes en tuin'afval'.  Kippen houden is ‘in’.  Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen.  Hoe willen kippen wonen?  Wat moeten ze eten?  Worden kippen wel eens ziek?  Welke kippen kiezen, en waar kan je ze kopen? Tijdens deze webinar steek je heel wat op! Je kan nieuwe ideeën opdoen en ervaringen uitwisselen. De webinar duurt ongeveer anderhalf uur. De zoomlink om deel te nemen krijg je (ten laatste) een half uur voor aanvang toegestuurd per email. Deelnemen is gratis, inschrijven verplicht via volgende link.

Infosessie 'Klimaatboom zkt tuin'

 

Plant een klimaatboom in je tuin en help mee het klimaat te verbeteren. Je kan kortingsbonnen ter waarde van € 20,- verdienen voor de aankoop van een klimaatboom (1 bon per boom) bij een deelnemende handelaar in Limburg. De actie loopt van november 2022 tot en met 31 maart 2023. Deze actie is een initiatief van Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net.

Volg een infosessie ‘Klimaatboom zkt tuin’ (september-oktober-november 2022 en januari-februari 2023)
Deze infosessies gaan door in de Limburgse gemeenten + Diest. Tijdens deze infosessies vertelt een expert meer over welke boomsoort het meest geschikt is voor je tuin. Ook krijgt je er tips over het transporteren en planten van bomen. Na het volgen van een infosessie ontvang je een kortingsbon. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgende link

 

 

Opleiding Kringloopkracht

In het najaar, vanaf 5 oktober 2022, organiseert Centrum Duurzaam Groen een avondopleiding tot Kringloopkracht. Een Kringloopkracht is een vrijwilliger die kennis doorgeeft aan de bevolking over composteren, ecologisch tuinieren, kippen houden en andere kringloopthema's. Deze kennis kan de Kringloopkracht in spe verwerven door het volgen van een gratis 7-delige opleiding. Dit jaar wordt het een avondopleiding die zal doorgaan in het noorden van de provincie, in Leopoldsburg. Meer info over de opleiding kan je vinden via deze link.  Inschrijven is verplicht en doe je via volgende link. Contacteer ons gerust met je vragen via annick.depaepe@centrumduurzaamgroen.be of 0478 22 98 84. 

Werken met de zeis

Kom zeisen op 16 juli in de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen. Samen met Zeis en Bijl leren we je alle kneepjes van het vak met aandacht voor de afstelling en onderhoud van het materiaal. Een zeis is handig: stil, efficiënt, geen uitstoot, ontspannend! Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt. Praktische info & inschrijven: klik!

 

Infosessie Invasieve Uitheemse Soorten

Op 9 en 10 juni houden we samen met #ProvincieLimburg en #ProvinciaalNatuurcentrum 2 infosessies 'Herkennen en aanpakken van Invasieve Uitheemse Soorten' in Genk

We zoomen in op een tiental vaak voorkomende of oprukkende invasieve uitheemse plantensoorten. Hoe kun je ze herkennen? Welke methoden zijn het meest efficiënt om ze te beheren of verwijderen? Of wanneer blijf je er best gewoon van af? Na een theoretische uitleg gaan we met de fiets naar buiten om enkele soorten en hun beheer van nabij te bekijken.

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht via http://www.pnc.be/opleiding-IUS