Nieuws

Webinar Bacterievuur

Tijdens dit interactieve webinar kom je alles te weten over bacterievuur, een besmettelijke plantenziektedie die een bedreiging betekent voor de professionele fruitteelt, privétuinen, openbaar groen en belangrijke landschapselementen. We leggen je haarfijn uit hoe de provincie Limburg deze infectieziekte aanpakt.

Programma

  • Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland: “Provincie Limburg neemt voortouw in brede aanpak bacterievuur.”
  • Serge Remy en Hilde Schoofs, onderzoekers pcfruit vzw: “Bacterievuur: een problematiek?”
  • Instructievideo “Bestrijding van bacterievuur: aanpak en tips”
  • Vraagstelling
  • Sven Clemens, beleidsadviseur dienst Landbouw en Platteland, provincie Limburg: “Wat betekent de provinciale aanpak bacterievuur voor jou?”
  • Vraagstelling

Dit webinar vindt plaats op woensdag 30 juni 2021 om 19.30 uur en is gratis, maar inschrijving is verplicht via www.limburg.be/webinarBacterievuur.

Vacature Projectcoördinator

Centrum Duurzaam Groen is op zoek naar een projectcoördinator. Je ontwikkelt initiatieven rond natuur, ecologie, invasieve exoten en klimaat in het openbaar domein. Je maakt adviezen op over de ecologische inrichting en omvorming voor lokale besturen, instellingen, scholen en bedrijven. Solliciteren kan tot en met 9 juli 2021. Lees er alles over in het profiel in bijlage.

Webinars Kippen houden mei-september

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin.  Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen.  Hoe willen kippen wonen?  Wat mogen ze eten?  In deze webinar kom je alles te weten over huisvesting, voeding en welzijn van deze gepluimde dames. Deze onlineles duurt 1.5 uur. De deelnemers ontvangen een link per mail vlak voor aanvang.

Klik hier om in te schrijven.      (nog niet al de onderstaande datums zijn ter beschikking op het inschrijvingsformulier)

Dinsdag 18 mei van 20u-21u30 Volzet

Zaterdag 22 mei van 10u-11u30 Volzet

Dinsdag 1 juni van 20u-21u30 Volzet

Zaterdag 5 juni van 10u-11u30 VOLZET

Dinsdag 15 juni van 20u-21u30 VOLZET

Zaterdag 19 juni 10u-11u30

Dinsdag 6 juli 20u-21u30

Zaterdag 10 juli 10u-11u30

Dinsdag 3 augustus 20u-21u30

Donderdag 5 augustus 20u-21u30

Dinsdag 7 september 20u-21u30

Zaterdag 11 september 10u-11u30

Webinars Afvalvrij mei

Centrum Duurzaam Groen organiseert gratis webinars voor particulieren met telkens een ander thema. Mei staat in het teken van het voorkomen van voedselverlies. In samenwerking met Limburg.net worden voor hun campagne ‘Afvalvrij mei’ drie thema’s behandeld: koelkastbeheer, koken met restjes en kippen houden als afvalverwerkers.

Inschrijven voor 1 of meerdere thema’s kan via een online inschrijvingsformulier. Per thema worden twee (dezelfde) webinars georganiseerd. De infosessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Na inschrijving krijgen de deelnemers een bevestigingsmail. Vlak voor aanvang krijgen de deelnemers een ZOOM-link toegestuurd op het mailadres dat ze hebben opgegeven bij inschrijving. De sessies worden niet opgenomen. 

 

Koelkastbeheer: Goed koelkastbeheer vermijdt voedselverlies: Dinsdag 4 mei van 20u-21u30 of zaterdag 8 mei van 10u-11u30

Voel jij het ook? Die ergernis, dat je de overschot van de maaltijd mooi in een bewaardoosje in de koelkast stak, en dan gewoon vergat om er iets mee te doen?

Volg de infosessie ‘Koelkastbeheer’ en merk dat je niet alleen bent. Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.

 

Koken met restjes: Dinsdag 11 mei van 20u-21u30 of zaterdag 15 mei van 10u-11u30

Tijdens deze infosessie 'Koken met restjes' leggen we de nadruk op tips rond bewaren, verwerken, plannen, koken … 

 

Kippen: kippen houden als afvalverwerkers: Dinsdag 18 mei van 20u-21u30 of zaterdag 22 mei van 10u-11u30

Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin.  Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Vooraleer je bezwijkt voor de verleiding moet je beseffen dat kippen ook verzorging vragen.  Hoe willen kippen wonen?  Wat mogen ze eten?  Een workshop om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen. 

 

Inschrijven kan via volgende link. 

 

Gratis webinars APRIL VOLZET!!

VOLZET!!!  INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK

Centrum Duurzaam Groen organiseert gratis webinars voor particulieren met telkens een ander thema. April staat in het teken van afvalvoorkoming in de tuin. Drie thema’s worden behandeld: thuiscomposteren, snoeihout en grasbeheer.

Inschrijven voor 1 of meerdere webinars kan enkel via een online inschrijvingsformulier. Na inschrijving krijgen de deelnemers een bevestigingsmail. 

Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 à 20 personen om een kwalitatieve en interactieve sessie te garanderen. De infosessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. De deelnemers ontvangen vlak voor deelname een link in de mailbox. De sessies worden niet opgenomen. 

Woensdag 14 april: 20u-21u30: Thuiscomposteren in een notendop. VOLZET

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in je tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door uw groente,- fruit- en tuinresten thuis te composteren? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je bespaart er zelfs geld en afval mee. En bovendien houd je de duurzame kringloop in stand. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Mis dan zeker de webinar thuiscomposteren niet. 

Woensdag 21 april: 20u-21u30: Snoeihout vermijden en verwerken.  VOLZET

Een tuin waarin veel moet gewerkt worden, levert ook veel afval op.  Eén van de steeds weerkerende karweien is het snoeien van hagen en struiken. Toch kan je ook hier werk en afval voorkomen en kan je het verkregen snoeihout nuttig aanwenden in de tuin. In deze onlineles krijg je tips en tricks met heel wat inspirerend beeldmateriaal. 

Woensdag 28 april: 20u-21u30: Grasbeheer.VOLZET

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak.  Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken.  Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen.  Hiervoor hoef je geen groot tuinier te zijn. Tijdens de  workshop bespreken we de verschillende mogelijkheden  en wisselen we onze eigen ervaringen uit. Deze online-les  behandelt grasalternatieven, maaiselgebruik en oplossen van grote en kleine gazonproblemen. 

Klik hier om in te schrijven. 

Webinars Water in de kringlooptuin MAART VOLZET!

Volzet, inschrijven is niet meer mogelijk. 

Water is een essentieel element in de tuin. Je springt er best spaarzaam mee om. Heeft je tuin te lijden onder de droogte? In deze sessie krijg je enkele tips om duurzaam om te gaan met water in jouw tuin, want je hebt het waterbeheer voor een stuk zelf in de hand. Zijn de planten in je tuin aangepast aan de bodem waarin ze moeten gedijen? Gebruik je mulch en compost om water vast te houden? Welke verharding kies je best? Hoe vang je regenwater op? De Vlaco-lesgever geeft je heel wat kringlooptips om je tuin weerbaar te maken in alle seizoenen.

De onlineles duurt 1.5 uur. De deelnemers ontvangen vlak voor aanvang een link in de mailbox.

Je kan kiezen tussen volgende datums om deel te nemen: 

Zaterdag 6 maart: 10u-11u30  VOLZET

Dinsdag 9 maart: 20u-21u30  VOLZET

Zaterdag 13 maart: 10u-11u30 VOLZET

Donderdag 18 maart: 14u-15u30 VOLZET

Dinsdag 23 maart: 20u-21u30  VOLZET

Inschrijven via volgende link

GEZOCHT: Klimaattuincoaches

Ben jij een gemotiveerde tuinontwerper (bv. landschaps- of tuinarchitect) met ervaring in ecologisch tuinontwerp die graag inwoners wil adviseren over het klimaatrobuust maken van de tuin? Wordt dan Klimaattuincoach en werk mee aan een Limburgs project om zoveel mogelijk tuinen klimaatrobuust (her)in te richten!

Alle informatie over het project en het profiel van een Klimaattuincoach vind je op www.limburg.be/klimaattuincoach

Gratis webinar Kringlooptuinieren FEBRUARI !! VOLZET !!

Jouw tuin, je paradijs! Maar heb je nog wel tijd over om ervan te genieten? Of gaat je tijd vooral op aan karweitjes en tuinklusjes die steeds meer tuinafval opleveren? Het kan ook anders … Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk! 
Tijdens deze online-infosessie ontdek je hoe jij tuinafval kunt voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en ook fraai en creatief in de tuin kunt gebruiken. 

Deze sessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. De deelnemers ontvangen vlak voor aanvang een link in de mailbox.

Je kan kiezen tussen volgende datums om deel te nemen:      Inschrijven voor deze webinar is niet meer mogelijk, alle plaatsen zijn volzet. 

Zaterdag 6 februari: 10u-11u30

Dinsdag 9 februari: 20u-21u30

Zaterdag 13 februari: 10u-11u30

Donderdag 18 februari: 14u-15u30

Dinsdag 23 februari: 20u-21u30

Inschrijven via volgende link

Gratis webinar Urban Gardening Januari 2021

Natuur en tuinen duiken in onze steden tegenwoordig op de gekste plaatsen op: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van  appartementen,  hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achteraf-hoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten. 

Deze webinar duurt 1,5 uur en verloopt via ZOOM. De deelnemers ontvangen een link in de mailbox vlak voor aanvang.

Je kan kiezen tussen volgende datums om deel te nemen:

Zaterdag 9 januari: 10u-11u30

Dinsdag 12 januari: 20u-21u30

Zaterdag 16 januari: 10u-11u30

Donderdag 21 januari: 14u-15u30

Dinsdag 26 januari: 20u-21u30

 

Inschrijven kan via volgende link.