Nieuws

Workshop ergonomie

Wie aan kringlooptuinieren doet, tuiniert duurzaam. Misschien nog belangrijker dan duurzaam omgaan met de natuur en je gereedschap is duurzaam omspringen met je lichaam. In deze workshop leer je een aantal houdingen zodat je in de tuin aan de slag kan zonder je rug, nek en schouders te overbelasten. Vlaco-lesgever François Jacobs is een doorwinterde kringlooptuinier die je van alles bijbrengt over een goede werkhouding en ergonomisch tuinmateriaal. Prijs 10 € Deelnemers krijgen een kortingsbon voor een klimaatboom of compostvat/bak. Inschrijven is verplicht. 

Datum: donderdag 23 november

Uur: van 14u tot 16u

Locatie: Domein Kiewit, zaal De Leskeuken 

INSCHRIJVEN VIA VOLGENDE LINK:  https://www.centrumduurzaamgroen.be/WorkshopErgonomie

Bijlage: 

Voedselverlies workshops

Op deze internationale Dag tegen Voedselverlies, 29 september, promoot Centrum Duurzaam Groen de workshops voor de 3de graad van het basisonderwijs i.s.m. Limburg.net en Vlaco vzw.

Een Vlaco-lesgever leert - tijdens een interactieve workshop in spelvorm - de leerlingen van de derde graad lager onderwijs hoe ze voedselverspilling thuis kunnen tegengaan. We zetten in op gedragsverandering om hen de helden te maken die thuis voeding van de vuilbak redden. De prioritaire focus van de workshops is de problematiek van voedselverspilling thuis. Volgens de Vlaamse monitoring voedselverliezen behoren huishoudens immers tot dé grote voedselverspillers (23% van het totale voedselverlies). De les duurt 2 uren en de lesgever brengt het spelmateriaal en posters zelf mee.

Tijdens de maanden november, december van 2023 en januari en februari van 2024 worden er 40 workshops voorzien. Vlug inschrijven is de boodschap. Deelnemen is gratis voor de scholen uit de provincie Limburg en de stad Diest. Inschrijven via https://lesaanvraag.vlaco.be/reservatie/1401 Meer info bij annick.de.paepe@centrumduurzaamgroen.be 

Infosessie 'Klimaatboom zkt tuin'

Volg een infosessie 'Klimaatboom zkt tuin' in één van onze deelnemende gemeenten en kom alles te weten over welke boom je best kiest voor jouw tuin. Na de sessie krijg je dan ook nog eens een kortingsbon voor de aankoop van een klimaatboom bij één van de deelnemende handelaars. 

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. KLIK HIER om in te schrijven. Meer info over deze actie.

Datum Uur Georganiseerd door: Locatie infosessie
dinsdag 3 oktober 2023 19u-21u30 BERINGEN COR Koersel, Klarinetstraat 26
woensdag 4 oktober 2023 19u30-21u HEUSDEN-ZOLDER CC Muze, Marktplein 3, zaal Onderdek
maandag 9 oktober 2023 19u30-21u HOUTHALEN-HELCHTEREN NAC, Pastorijstr 30
maandag 9 oktober 2023 20u-21u30 BILZEN/HOESELT BILZEN: CC De Kimpel, Eikenlaan 25, zaal De Piering
dinsdag 10 oktober 2023 19u30-21u LOMMEL Huis van de Stad, Jan Hertogplein1, Trouwzaal
woensdag 25 oktober 2023 19u30-21u HAM/TESSENDERLO HAM: Buurthuis Genendijk, Kerkstraat 5
maandag 13 november 2023 20u -21u30 LANAKEN/ZUTENDAAL LANAKEN:  CULTUREEL CENTRUM, Aan de Engelse Hof 10 
maandag 27 november 2023 19u-20u30 BOCHOLT GEMEENSCHAPS CENTRUM De Kroon, Nevenplein 1
dinsdag 5 december 2023 20u-21u30 HALEN/HERK-DE-STAD/LUMMEN HALEN:  GC De Rietbron, Sportlaan 4A, zaal Ijzerenbeek

Opening Ambertuin

Stad Hasselt, Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen hebben vrijdag 23 juni de Ambertuin heropend, een boeiende demotuin die de principes van kringlooptuinieren en het belang van biodiversiteit belicht. De Ambertuin inspireert de bezoekers over hoe tuinieren in tijden van klimaatverandering en stimuleert hen om thuis actief aan de slag te gaan.

De Ambertuin is meer dan 10 jaar geleden ontstaan uit het besef dat duurzaam tuinieren cruciaal is voor het behoud van ons leefmilieu. De impact van toenemende warme, droge zomers en natte winters op onze tuinen is in die jaren steeds duidelijker geworden. De vernieuwde Ambertuin toont hoe onze tuinen koele schaduwrijke oases kunnen zijn die helpen hittegolven te doorstaan en tegelijkertijd bestand zijn tegen extreme regenval.

Ecologisch landschapsarchitect Toon Maes van Centrum Duurzaam Groen ontwierp de nieuwe tuin en coördineerde de werken. De voordbeeldtuin toont praktische en haalbare oplossingen voor duurzaam tuinieren in klimaatveranderende omstandigheden: van de aanleg van een grindgazon over composteren en regenwateropvang, tot het gebruik van inheemse planten en het creëren van habitats voor insecten en dieren. De tuin fungeert ook als praktijklocatie voor de opleidingen tot Kringloopkracht die Centrum Duurzaam Groen organiseert samen met koepelorganisatie Vlaco vzw. De nieuwe infoborden gidsen bezoekers doorheen de tuin. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen, inspiratie op te toen of in de hangmat te gaan hangen. 

De tuin is gelegen aan het domein Kiewit, Putvennestraat 108 te Hasselt. 

 

Word Kringloopkracht

Op 2 oktober 2023 start er een nieuwe opleiding Kringloopkracht. Locatie is dit jaar gemeente Lummen: GCOC Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56 te 3560 Lummen.

Meer informatie

Inschrijven

Programma 

Datum Uur   Thema
Maandag 2 oktober 19u-21u30 Les 1 Kennismaking - Verwachtingen & Motivatie
Inleiding – Programma – Doelstellingen
Introductie Vlaco & De Biologische kringloop        Werking Kringloopkracht 
Maandag 9 oktober 19u-21u30 Les 2 Composteren en compostgebruik
Vaste planten in de kringlooptuin
Maandag 16 oktober 19u-21u30 Les 3 Grasbeheer in de kringlooptuin
Snoeihoutbeheer in de kringlooptuin
Maandag 23 oktober 19u-21u30 Les 4 Kippen in de kringlooptuin                                                         Voedselverlies beperken
Maandag 6 november 10u-16u Praktijkdag Praktijkdag Ambertuin in domein Kiewit-Hasselt
Zaterdag 18 novmeber 19u-21u30 Les 5 Klimaat & biodiversiteit in de kringlooptuin                    Spreken voor een publiek
Maandag 20 november 19u-21u30 Les 6  Testje + Korte presentatie

 

 

Demo in Ambertuin

We organiseren 3 speciale workshops in de Ambertuin. Workshops waarna een theoretische uiteenzetting de praktijktoepassing in de Ambertuin wordt getoond door de lesgever.

Het betreft 2 workshops rond kippen houden en 1 over thuiscomposteren. Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgend link

Datum Uur Locatie Thema
zondag 23 april 2023 10u-12u30 Ambertuin domein Kiewit Kip: verzorging, voeding, huisvesting, geschiedenis
zaterdag 6 mei 2023 10u-12u Ambertuin domein Kiewit Kip: verzorging, voeding, huisvesting
zondag 25 juni 2023 10u-12u Ambertuin domein Kiewit Thuiscomposteren in een notendop

Amberworkshops 2023

In 2023 worden er 10 workshops georganiseerd in de Ambertuin op het domein Kiewit te Hasselt. Tijdens deze workshops, die tevens gratis zijn, leer je allerhande ecologische principes en technieken die je zo kan toepassen in eigen tuin. De workshops zijn laagdrempelig, gratis en zijn bedoeld voor de particulier, niet voor professionele tuinaannemers. Tijdens de meeste workshops steken we de handen uit de mouwen en gaan we samen aan de slag met insectenhotels, bloemenweides, snoeihout en stapelmuurtjes. En dit allemaal volgens de Amberprincipes onder begeleiding van een lesgever. 

Kijk hier voor ons overzicht van Amberworkshops en andere workshops die wij in 2023 organiseren.

Inschrijven voor Amberworkshops. 

Datum Uur Locatie Thema
zaterdag 11 maart 2023 9u-12u Ambertuin domein Kiewit Snoeihout: praktijk + theorie Inschrijvingen afgesloten
zaterdag 11 maart 2023 13u-17u Ambertuin domein Kiewit Snoeihout: praktijk + theorie Inschrijvingen afgesloten
zaterdag 18 maart 2023 VOLZET 9u-12u Ambertuin domein Kiewit Stapelmuurtje maken:  praktijk  VOLZET
donderdag 13 april 2023 VOLZET 14u-17u Ambertuin domein Kiewit Insectenhotel bouwen: praktijk (Voor kinderen van 8-10 jaar)
donderdag 11 mei 2023 14u-16u Ambertuin domein Kiewit Kringlooptuinieren in klimaatveranderende omstandigheden: theorie
zaterdag 10 juni 2023 VOLZET 14u-17u Ambertuin domein Kiewit Pesticidenvrij beheer van je tuin: praktijk + theorie VOLZET
donderdag 15 juni 2023 14u-16u Ambertuin domein Kiewit Water in de kringlooptuin: theorie + demo VOLZET
zaterdag 16 september 2023 14u-16u Ambertuin domein Kiewit Voedselbossen: theorie VOLZET
zaterdag 23 september 2023 VOLZET 9u-12u Ambertuin domein Kiewit Bloemenweides en -akkers: praktijk + theorie VOLZET
zaterdag 23 september 2023  VOLZET 14u-17u Ambertuin domein Kiewit Vaste planten: praktijk + theorie   VOLZET

 

Online workshops 2023

In 2023 organiseert Centrum Duurzaam Groen gratis online workshops voor particulieren. Allemaal in het teken van het sluiten van de biologische kringloop in huis en tuin. De volgende thema's komen aan bod: Voedselverlies, thuiscomposteren, kippen houden, grasbeheer, snoeihout voorkomen en verwerken, stadstuinieren.

Neem deel en doe zo inspiratie op om je tuin ecologisch en klimaatrobuust in te richten, leer composteren en je snoeihout zelf verwerken om de kringloop te sluiten, kom te weten hoe je met een aangepast grasbeheer veel maaisel kan voorkomen of leer koken met restjes om voedselverlies te voorkomen.

De workshops worden gegeven door Vlaco lesgevers en gefinancierd door Limburg.net. Deelnemers van de workshop thuiscomposteren ontvangen indien gewenst een kortingsbon voor een compostvat of -bak die ze aankopen op een Limburg.net recyclagepark. 

Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht via volgende link. Je kan deelnemen aan meerdere workshops. Schrijf enkel in als je echt kan deelnemen, de plaatsen zijn gelimiteerd. De online sessies worden niet opgenomen en zijn daarom achteraf niet raadpleegbaar.

Deze workshops zijn enkel bedoeld voor particulieren die wonen in de provincie (Belgisch) Limburg + stad Diest. 

Vragen hierover kan je stellen aan annick.de.paepe@centrumduurzaamgroen.be