Nieuws

Klimaatboom Zoekt Tuin

Plant een klimaatboom in uw tuin en help mee het klimaat te verbeteren. Tussen 1 mei 2021 en 31 maart 2022 kan u kortingsbonnen ter waarde van € 20,- verdienen voor de aankoop van een klimaatboom bij een deelnemende handelaar in uw buurt. De klimaatbomen kan u afhalen tussen 1 november 2021 en 31 maart 2022.

Alle info vindt u via www.centrumduurzaamgroen.be/klimaatboomzoekttuin
De deelnemende handelaars vindt u hier.
 

 

Klimaattuincoach Gezocht

Ben jij een gemotiveerde tuinontwerper (bv. landschaps- of tuinarchitect) met ervaring in ecologisch tuinontwerp die graag inwoners wil adviseren over het klimaatrobuust maken van de tuin? Wordt dan Klimaattuincoach en werk mee aan een Limburgs project om zoveel mogelijk tuinen klimaatrobuust (her)in te richten!

Alle informatie over het project en het profiel van een Klimaattuincoach vind je op www.limburg.be/klimaattuincoach
 

Infosessies Limburgse Klimaattuinen

Tijdens het volgen van één of meerdere infosessies ontdek je wat een klimaattuin precies inhoudt én vooral hoe je jouw tuin kan aanpassen aan het veranderende klimaat. Zo weet je wat er nodig is en hoe je zelf aan de slag kan gaan om van jouw tuin een plek te maken om ook in de toekomst van te genieten.

Het aanbod bestaat uit vijf infosessies, die telkens dieper ingaan op een of meerdere aspecten van klimaatrobuuste tuinen.

Alle sessies en mogelijkheid tot inschrijven vind je op www.limburgseklimaattuinen.be/inwoner/campagne-limburgse-klimaattuinen-voor-inwoners/infosessies-klimaatrobuuste-tuinen 
 

Wetgeving bij het kappen van bomen buiten bos

Wil je bomen kappen? Dan moet je rekening houden met heel wat wettelijke bepalingen. Want bomen vallen onder een brede waaier aan wetgeving. Van het Bosdecreet, het Natuurdecreet, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Onroerend erfgoeddecreet en het Veldwetboek tot het Burgerlijk Wetboek. We gaan dieper in op de situatie buiten bossen. We bespreken de verschillende verbodsbepalingen, vergunnings- en toelatingsplichten bij het kappen van bomen buiten bos. Dat doen we aan de hand van cases en handige beslissingstools. 

Volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wetgeving ruimtelijke ordening en bomen kappen: de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen
  • Het Natuurdecreet en bomen kappen: de VEN-ontheffing, de afwijking op het verbod én de omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging
  • Wetgeving onroerend erfgoed en bomen kappen: advies- of toelatingsplicht
  • Het Veldwetboek en de plantafstanden (wordt overgenomen in het Burgerlijk Wetboek, gaat van kracht in september 2021)

Met deze informatie vind jij jouw weg door de complexe materie rond bomen kappen. En weet je bij welke instanties je terecht kan voor de juiste vergunning of meer advies. Er is zeker ruimte voor vragen. 

 

Inschrijven en praktische info via https://www.centrumduurzaamgroen.be/detailvorming/772  

Klimaatboom zoekt tuin

Wil jij meer weten over de positieve eigenschappen van bomen in functie van klimaat, gezondheid, natuur en economie? Ben jij benieuwd welke boom je best kiest voor jouw tuin, hoe je een boom moet planten en onderhouden en hoe je een boomspiegel inricht? Kom er dan alles over te weten tijdens de Infoavond “Klimaatboom zoekt tuin”.

Centrum Duurzaam Groen organiseert deze gratis infoavond samen met Limburg.net in het kader van de actie ‘Klimaatboom zoekt tuin’ waarbij de inwoners van provincie Limburg en Diest na hun deelname aan de infoavond een kortingsbon ontvangen ter waarde van 20 euro. Met deze bon krijg je korting bij de aankoop van een klimaatboom bij een deelnemende handelaar.

Praktische info en verplicht inschrijven via https://www.centrumduurzaamgroen.be/chronologisch-overzicht

 

Werken met de zeis

Handwerktuigen worden wel eens als oudbollig of weinig efficiënt afgedaan. Maar de laatste jaren winnen ze weer terrein. Een inspannende ontspanning in de frisse buitenlucht met aandacht voor groepsdynamiek. Zeis en bijl brengen rust via ritme en dat in het hart van een Vlaanderens grootste natuurgebieden, de Vallei van de Zwarte Beek.

Deelnemers leren veilig en correct werken met de zeis en hoe ze te onderhouden. Gaandeweg ervaar je waar en wanneer het gebruik van handwerktuigen een meerwaarde betekent. Op vele terreinen is een zeis praktischer, millieuvriendelijker, zelfs sneller en uiteraard stiller dan de bosmaaier. En naargelang de cursus vordert, verwerf je ook (basis-)inzicht in de ecologie van grasland, ruigte, bos of houtkant. Een opleiding met aandacht voor mens en natuur. Een hele dag buiten.

Praktische info op www.centrumduurzaamgroen.be/detailvorming/759

 

Basis milieubeheer

#Amelior en #CentrumDuurzaamGroen organiseren een modulaire basisopleiding rond specifieke milieuthema´s. Op gebied van milieu en klimaat staan we voor grote uitdagingen. Er is heel wat milieuwetgeving die zeer complex is. Dit vormt een grote uitdaging voor de milieu-professionals in de opvolging en het nakomen van de wettelijke verplichtingen. Elke module kan afzonderlijk gevolgd worden. Alle modules zijn verdeeld per onderwerp en door middel van cases toegespitst op de dagelijkse praktijk. Deze opleiding komt in aanmerking voor de wettelijke opleidingsplicht van de milieucoördinator.

Alle info op www.centrumduurzaamgroen.be/chronologisch-overzicht 
 

Word kringloopkracht! Nieuwe opleiding start in september

Ben je begaan met het leefmilieu, het klimaat en geloof je in de kringloopgedachte?
Kom je graag in contact met andere tuinliefhebbers? En wil je je verdiepen in de biologische kringloop en je kennis delen met anderen? Dan is vrijwilligerswerk als Kringloopkracht iets voor jou!

Samen met een gemeentelijke coördinator en andere Kringloopkrachten hou je de biologische kringloop in je gemeente levend.

Deel je passie van met anderen. Een lesje in de lagere school, tips geven in de tuin, je verhaal vertellen op een infostand, demonstraties geven … als vrijwillige kringloopkracht heb je tal van mogelijkheden om anderen te informeren. Steek je graag de handen uit de mouwen? Insectenhotels bouwen, compostbakken in elkaar steken, hakselen, vlechten, ….. . Kies wat je graag doet want jouw enthousiasme werkt aanstekelijk en je engagement is meest geapprecieerd! Vrijwilligerswerk op je eigen ritme.

Volg de zevendelige vorming rond de biologische kringloop. Tijdens de vorming leer je de knepen van het vak om als Kringloopkracht je uit de slag te trekken bij de gemeentelijke kringloopwerking. 
De vorming bestaat uit zes interactieve sessies en een dag praktijk op locatie in een toontuin.

Inschrijven via volgende link Opleiding Kringloopkracht | Centrum Duurzaam Groen 

De volgende thema’s worden belicht:

Grasbeheer: Grasalternatieven, maaiselgebruik en oplossen van grote en kleine gazonproblemen.

Snoeihoutverwerking: Snoeihout nuttig aanwenden in de tuin, voorkomen en verwerken. Vlechtwerk. 

Vaste planten: De juiste plant op de juiste plaats voor een klimaatrobuuste tuin.

Kippen: Verwerkers van keuken- en tuinafval. Houden, verzorgen en beschermen van kippen.

Thuiscomposteren: Hoe zelf je keuken- en tuinafval composteren. Hoe compost gebruiken. Test van eigen gemaakte compost.

Voedselverlies: juiste bewaring, koken met restjes, restjeskookboek.

Waterbeheer

Insecten: solitaire bijen, insectenhotels, waardplanten. 

Praktijkdag: Tijdens een praktijkdag op locatie krijg je een rondleiding in de voorbeeldtuin, leer je vlechten, compost zeven, hakselen, .... 

 

Deze opleiding is gratis en wordt georganiseerd in samenwerking met je gemeentebestuur, Limburg.net en Vlaco vzw.

De volgende cursus gaat door in september en oktober 2021 op de volgende locatie:

- Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19 te 3600 Genk.

- Er is een ruime gratis parking ter beschikking.

- Moeilijk tot niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Cursus datums:

Datum Dag Uur
19/sep Zo 9u30-12u
26/sep Zo 9u30-12u
3/okt Zo 9u30-12u
10/okt Zo 9u30-12u
17/okt Zo 9u30-12u
24/okt Zo 9u30-12u

Praktijkles: datum moet nog worden bepaald. 

Webinar Bacterievuur

Tijdens dit interactieve webinar kom je alles te weten over bacterievuur, een besmettelijke plantenziektedie die een bedreiging betekent voor de professionele fruitteelt, privétuinen, openbaar groen en belangrijke landschapselementen. We leggen je haarfijn uit hoe de provincie Limburg deze infectieziekte aanpakt.

Programma

  • Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland: “Provincie Limburg neemt voortouw in brede aanpak bacterievuur.”
  • Serge Remy en Hilde Schoofs, onderzoekers pcfruit vzw: “Bacterievuur: een problematiek?”
  • Instructievideo “Bestrijding van bacterievuur: aanpak en tips”
  • Vraagstelling
  • Sven Clemens, beleidsadviseur dienst Landbouw en Platteland, provincie Limburg: “Wat betekent de provinciale aanpak bacterievuur voor jou?”
  • Vraagstelling

Dit webinar vindt plaats op woensdag 30 juni 2021 om 19.30 uur en is gratis, maar inschrijving is verplicht via www.limburg.be/webinarBacterievuur.

Vacature Projectcoördinator

Centrum Duurzaam Groen is op zoek naar een projectcoördinator. Je ontwikkelt initiatieven rond natuur, ecologie, invasieve exoten en klimaat in het openbaar domein. Je maakt adviezen op over de ecologische inrichting en omvorming voor lokale besturen, instellingen, scholen en bedrijven. Solliciteren kan tot en met 9 juli 2021. Lees er alles over in het profiel in bijlage.