Ruimte voor Bomen

 

Klimaatverandering, we zien het overal rond ons. Nu al veroorzaakt de klimaatopwarming schade aan ecosystemen en vallen er klimaatslachtoffers. Poolkappen smelten, gletsjers krimpen, de zeespiegel stijgt, koraalriffen verbleken, overstromingen en zware stormen nemen toe en extreme droogte veroorzaakt honger en oorlog.

Met het project ‘Ruimte voor Bomen’ geven we gemeenten het handvat voor een positieve oplossing. Hoe? Door klimaatbomen te planten. Want bomen zijn tastbaar. Bomen bezitten heel wat positieve functies. En niet onbelangrijk, een boom helpt ons om het klimaat te verbeteren.
Daarom ondersteunen wij gemeenten bij het verwezenlijken van bomenprojecten in de woon-, werk- en leefomgeving die een positieve invloed hebben op ons klimaat.

Centrum Duurzaam Groen is de eerste instantie in Vlaanderen die op grote schaal duizenden klimaatbomen plant in de centra van steden en gemeenten. Sinds de start van het project op 20 november 2017 zijn er in Limburg 8.961 klimaatbomen aangeplant (februari 2024).

De positieve functies van bomen zijn legio en worden ons gratis aangeboden. De economische waarde van een boom overstijgt de kosten voor de aanplant en het onderhoud. Vertalen we deze positieve functies in geld, dan betalen bomen zich dubbel en dik terug.

Bomen dragen bij aan een gezond woon-, werk- en leefklimaat. Maar de gezondheid van een boom hangt ook af van het klimaat waarin de boom groeit. Bomen zorgen voor ons, maar wij moeten ook zorg dragen voor bomen.

Als burger kan u zelf ook iets doen voor het klimaat in uw eigen tuin. Plant een boom in uw tuin, aangepast aan de grootte van uw tuin. Op de website ‘Klimaatbomen in Limburg’ vindt u in de handige bomenzoeker geschikte boomsoorten voor uw tuin.

Klimaatboom zoekt tuin

Waarom bomen planten?

Gratis bomenadvies voor steden en gemeenten

Klimaatbomen voor steden en gemeenten