Van burenruzies wil je nooit de oorzaak zijn. Vaak ontstaat overlast wanneer de regels onvoldoende gekend zijn of niet gerespecteerd worden. Vanaf het ontwerp van de tuin houd je dan ook best rekening met alle wettelijke bepalingen, zodat de aanleg reglementair verloopt. In deze vorming verzamelen we het uitgebreide scala aan wetgeving dat zich in de tuinen afspeelt en verdiepen we ons in de meest gestelde vragen. Daarnaast bespreken we hoe je overlast kan vermijden en hoe je kan optreden als hinder toch ontstaat.
Het scala aan wetgeving dat speelt in tuinen, is complex én recent gewijzigd. Waar plaats ik de omheining en hoe hoog mag die zijn? Welke plantafstanden moet ik respecteren ten opzichte van de perceelsgrens? Kan ik nog leibomen tegen een gemene muur plaatsen? Wat bij overhangende takken en doorschietende wortels afkomstig van straatbomen? Heb ik voor een boomhut of zwemvijver een stedenbouwkundige omgevingsvergunning nodig? Heb ik die vergunning nodig voor een tuinpad in waterdoorlatende verharding? En wat als er beschermde plant- of diersoorten opduiken in mijn tuin? In hoeverre ben ik dan nog ‘baas in eigen tuin’?
Deze vorming biedt een antwoord op de meest gestelde vragen in verband met tuinen en wetgeving. Er is zeker ruimte voor extra vragen en eigen cases. Je mag deze vooraf doorgeven. Liselot Ledene van Inverde zoekt de antwoorden.
Deze opleiding duurt een halve dag en kan gecombineerd worden met de opleiding ‘Bomen kappen buiten bos’ op dezelfde dag.
Wij zorgen voor koffie en water.
Past de datum niet, wil je meerdere deelnemers inschrijven, wens je een opleiding op locatie of een vorming op maat uitgewerkt? Dat kan. Neem dan contact op met de coördinator vorming Jan-Tijl via jt.rickert@centrumduurzaamgroen.be of 0479 066 413.