De kettingzaag is één van de meest gebruikte machines in het bos, in natuurgebieden, in parken en misschien ook in je eigen tuin. Het onderhoud van de kettingzaag is een fluitje van een cent voor jou? Je hanteert de kettingzaag op een veilige manier? Dan is het tijd voor de volgende stap: het veilig vellen van kleinere bomen (diameter < 40 cm) en hellende bomen in diverse praktijksituaties. Ook vasthangende of ‘geparkeerde’ bomen veilig naar beneden brengen dmv handhulpmiddelen, stammen onttakken en stammen doorkorten komen aan bod. Je leert situaties juist inschatten en het goede materiaal te kiezen. Na deze tweedaagse opleiding kan je van aankomst bij de boom tot het opruimen er van alles op een veilige en efficiënte manier aanpakken.
Wil je kettingzaag ECS 2 volgen dan moet je eerst de opleiding kettingzaag ECS 1 gevolgd hebben. Deze opleiding richt zicht tot iedereen die veilig wil leren werken met een kettingzaag, meer bepaald het veilig vellen van eenvoudige bomen met een beperkte diameter. Professionelen zoals bosbouwexploitanten en houtkopers, groenarbeiders en ploegbazen van lokale besturen en sociale economiebedrijven, landbouwers, medewerkers en vrijwilligers van natuurverenigingen, groenondernemers en particulieren zijn welkom.
Deze opleiding vindt plaats op zaterdag 16 en zaterdag 23 november.
Deze vorming is erkend als attestgeldige vormingsdag in het kader van de Erkenningsregeling Bosbouwexploitatie.
Raadpleeg hier de Europese kettingzaagnormen 2 – basisveltechnieken.
Je mag eigen materiaal (kettingzaag, PBM’s, slijpmateriaal, handgereedschap,…) gebruiken, maar dit materiaal dient wel conform te zijn qua veiligheids- en onderhoudsnormen. Als je dat niet hebt, kan je dat lenen. Breng handschoenen en kledij naargelang het weer mee. Vergeet je lunchpakket niet en zorg voor voldoende drinken. We zijn vaak buiten.
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn tijdens de praktijk verplicht! Tijdens ECS 1 kan je deze lenen, vanaf ECS 2 verwachten we dat je deze zelf meebrengt.
Past de datum niet, wil je meerdere deelnemers inschrijven, wens je een opleiding op locatie of een vorming op maat uitgewerkt? Dat kan. Neem dan contact op met de coördinator vorming Jan-Tijl via jt.rickert@centrumduurzaamgroen.be of 0479 066 413.