Ontwerp groene begraafplaats Kerkhofstraat Bekkevoort

De meeste begraafplaatsen in Vlaanderen zien eruit als grijze of rode kiezelvlaktes. Het zijn echte steenwoestijnen waar geen plaats is voor natuur. Deze steenwoestijnen onkruidvrij houden zonder de inzet van onkruidverdelger is een haast onbegonnen taak. Echter werd de inzet van pesticiden op begraafplaatsen in 2015 verboden. Daarom kiest Bekkevoort nu voor een parkbegraafplaats.

Een parkbegraafplaats is een groene oase van rust en sereniteit. Met meer gras, bomen, bloemen en hagen krijgt de begraafplaats een volledig nieuwe uitstraling en ervaart de bezoeker een parkgevoel. De kiezelpaden en verhardingen worden waar mogelijk vervangen door gazon. Bomen brengen schaduw, zuurstof en rust. Bloeiende vaste planten en bloemenweides zorgen voor meer kleur en hagen zorgen voor een visuele onderbreking van de grote vlakte.

Het bannen van pesticiden in de openbare ruimte is een positieve maatregel waar zowel de biodiversiteit, het leefmilieu als de volksgezondheid wel bij varen. Bijen, vlinders, vogels en heel wat fleurige bloemen krijgen meer kansen op een parkbegraafplaats. Hier staat Bekkevoort dan ook volledig achter.