Opening Ambertuin 2023

Stad Hasselt, Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen hebben vrijdag 23 juni de Ambertuin heropend, een boeiende demotuin die de principes van kringlooptuinieren en het belang van biodiversiteit belicht. De Ambertuin inspireert de bezoekers over hoe tuinieren in tijden van klimaatverandering en stimuleert hen om thuis actief aan de slag te gaan.

De Ambertuin is meer dan 10 jaar geleden ontstaan uit het besef dat duurzaam tuinieren cruciaal is voor het behoud van ons leefmilieu. De impact van toenemende warme, droge zomers en natte winters op onze tuinen is in die jaren steeds duidelijker geworden. De vernieuwde Ambertuin toont hoe onze tuinen koele schaduwrijke oases kunnen zijn die helpen hittegolven te doorstaan en tegelijkertijd bestand zijn tegen extreme regenval.

Ecologisch landschapsarchitect Toon Maes van Centrum Duurzaam Groen ontwierp de nieuwe tuin en coördineerde de werken. De voordbeeldtuin toont praktische en haalbare oplossingen voor duurzaam tuinieren in klimaatveranderende omstandigheden: van de aanleg van een grindgazon over composteren en regenwateropvang, tot het gebruik van inheemse planten en het creëren van habitats voor insecten en dieren. De tuin fungeert ook als praktijklocatie voor de opleidingen tot Kringloopkracht die Centrum Duurzaam Groen organiseert samen met koepelorganisatie Vlaco vzw. De nieuwe infoborden gidsen bezoekers doorheen de tuin. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen, inspiratie op te toen of in de hangmat te gaan hangen. 

De tuin is gelegen aan het domein Kiewit, Putvennestraat 108 te Hasselt.