Educatief Aanbod

OPTIMO workshops

Vanaf 1 januari 2022 verandert er in heel wat gemeenten wat aan de manier van afval ophalen. De afvalintercommunale Limburg.net, met als werkingsgebied Limburg + stad Diest, voert vanaf dan een nieuw systeem in voor 33 gemeenten. Dit systeem wordt OPTIMO genoemd.

In enkele gemeenten betekent dit dat de gft-container niet meer gebruikt wordt, er wordt overgestapt naar inzameling met zakken. Ook in de gemeenten die voorheen geen gft-inzameling hadden, wordt het organisch keukenafval en het groenafval in aparte zakken ingezameld. Naast je aanpassen aan dit nieuwe systeem kan je er voor kiezen om de situatie zelf in handen te nemen. Met een aantal eenvoudige ingrepen en een verandering in gewoonten en gebruiken kan je je huishouden en tuin zo organiseren dat je nog maar weinig groen- en keukenafval hebt en zodoende bijna niets tot niets moet meegeven met de ophaling.

Volg één van onze workshops, boordevol tips&trics, om zoveel mogelijk groenafval te voorkomen. Speciaal voor appartementsbewoners hebben we een workshop vol kringlooptechnieken ontwikkeld. Download ook zeker deze folder, boordevol tips om je keuken- en tuinafval te voorkomen.

 

De workshops speciaal voor appartementsbewoners worden georganiseerd op :

- donderdag 6 januari van 19u30 tot 21u00

- zaterdag 15 januari van 10u00 tot 11u30

De workshops voor de mensen met een tuin worden georganiseerd op:

- zaterdag 8 januari van 10u00 tot 11u30

- dinsdag 11 januari van 19u30 tot 21u00

Je kan de workshop zowel online volgen als ter plaatse. Adres: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19 te 3600 Genk.

Geïnteresseerd? Schrijf je in via deze link voor één van de aangeboden workshops.

De workshops worden gratis aangeboden door Centrum Duurzaam Groen in samenwerking met Limburg.net en Vlaco vzw. 

 

Aanbod voor de lagere scholen

Voor kinderen van het lager onderwijs (alle netten, alle niveaus) voorzien wij gratis workshops rond composteren. Wij organiseren dit samen met onze partners: Limburg.net, Goodplanet vzw en onze vrijwillige kringloopkrachten/compostmeesters.

 

Inhoud

Wat is compost? Hoe maken we compost en waarvoor dient het? Wat doen die kriebelbeestjes in de compost? Hoeveel minder restafval is er over als we composteren? Is compost vies? Neen, compost is niet vies. Compost ruikt naar bos. Compost is nuttig en leuk. Compost is je maat voor het klimaat!
We kunnen zelfs samen een composteersysteem opstarten, zodat het afval van de klas en de school kan worden gecomposteerd. 

 

Praktisch:

  • Leeftijd: 1ste-2de-3de kleuterklas en alle graden
  • Duur: 1ste kleuterklas: 50 minuten. 2-3de kleuterklas en 1st leerjaar 90 minuten. 100 minuten vanaf 2de leerjaar. Of in overleg te bepalen. 
  • Aantal leerlingen: per klas, maximaal 25
  • Locatie: er komt een educatief medewerker van Goodplanet vzw en/of een Kringloopkracht naar uw school. De les kan in de klas, maar ook buiten gegeven worden.
  • Inschrijven voor een workshop    Na de inschrijving neemt een lesgever contact met je op om de nodige praktische afspraken te maken.
  • Prijs: gratis

 

 

Aanbod voor jeugd en volwassenen

Jaarlijks organiseren we cursussen voor alle geïnteresseerden in samenwerking met je gemeentebestuur en Vlaco vzw. Er worden verschillende thema’s behandeld: thuiscomposteren, insectenhotels, vaste planten, voedselverspilling, snoeihout verwerken, kippen houden en nog veel meer. Het aanbod kan gaan van een éénmalige infoavond tot een meerdelige cursus. Hou onze nieuwsberichten, facebook en de gemeentelijke infokanalen in de gaten voor dit gratis aanbod.