Foutmelding

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_field->pre_render() (regel 202 van /home/cedugro/domains/centrumduurzaamgroen.be/public_html/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_field.inc).

Vorming info

GIS begrijpen en gebruiken - Basis
00u00 - 00u00

GIS (Geografisch Informatiesysteem)

Geografische gegevens zoals luchtfoto’s, perceels- of bestemmingsplannen zijn een belangrijke informatiebron als we beslissingen over onze omgeving willen nemen. De toegenomen digitalisering en beschikbaarheid van deze gegevens hebben de mogelijkheden naar het gebruik sterk vergroot. Een Geografisch Informatiesysteem (GIS) is hierbij onmisbaar voor iedereen die op het terrein actief is zoals lokale en regionale besturen, natuurverenigingen en terreinbeheerders.

In functie van de noden organiseert Centrum Duurzaam Groen de basisvorming GIS voor beginners en verdiepingscursussen over verschillende applicaties van GIS.

GIS begrijpen en gebruiken - Basis

GIS basis reikt u de fundamenten aan om met gedegen kennis van zaken en met de nodige vaardigheden aan de slag te gaan met GIS. Deze basiscursus richt zich tot de beginnende GIS-gebruiker. U leert de verschillende mogelijkheden en functionaliteiten van GIS met behulp van de ArcGIS 10 Desktop software van Esri.

U leert de essentiële tools gebruiken voor het creëren en beheren van geografische data, voor het presenteren van data op kaarten en voor het combineren en analyseren van data om bepaalde patronen en relaties te vinden. Daarnaast licht de lesgever toe waar u geografische gegevens kunt vinden.

De cursus wisselt theoretische concepten af met veel praktische oefeningen. Deze oefeningen zijn in de mate van het mogelijke afgestemd op het doelpubliek.

Deel 1
• Inleiding: Basisconcepten van GIS

Deel 2
• Onderdelen van ArcGIS Desktop (ArcView)
• Geografische gegevens weergeven
• Verkrijgen van informatie van objecten
• Analyseren van de relaties tussen objecten
• Geografische gegevens aanmaken en bewerken
• Presenteren van gegevens

Deel 3
• Opzoeken, downloaden en gebruiken van geografische gegevens (vb AGIV)

Locatie: PXL Tech, Campus Diepenbeek, Agoralaan, gebouw H, 3590 Diepenbeek.
Duur opleiding: 2 dagen
Doelgroep: startende GIS-gebruiker, basiskennis PC vereist.

Kostprijs: op aanvraag

U volgt deze vorming in groepen van maximaal 10 personen. U kunt dus rekenen op een maximale persoonlijke begeleiding. Tijdens de vorming zelf kunt u beschikken over een laptop met de ArcGIS software en ontvangt u het nodige cursusmateriaal als ondersteuning bij de vorming.

Voor inlichtingen over een vorming GIS begrijpen en gebruiken – Basis op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

GIS begrijpen en gebruiken – verdiepingscursussen
00u00 - 00u00

GIS (Geografisch Informatiesysteem)

Geografische gegevens zoals luchtfoto’s, perceels- of bestemmingsplannen zijn een belangrijke informatiebron als we beslissingen over onze omgeving willen nemen. De toegenomen digitalisering en beschikbaarheid van deze gegevens hebben de mogelijkheden naar het gebruik sterk vergroot. Een Geografisch Informatiesysteem (GIS) is hierbij onmisbaar voor iedereen die op het terrein actief is: lokale en regionale besturen, natuurverenigingen, terreinbeheerders,….

In functie van de noden organiseert Centrum Duurzaam Groen de basisvorming GIS voor beginners en verdiepingscursussen over verschillende applicaties van GIS.

 

GIS begrijpen en gebruiken – verdiepingscursussen

De GIS-verdiepingscursussen zijn cursussen over verschillende applicaties van GIS voor gevorderden of personen die minstens een basiskennis GIS bezitten. 

Dit zijn bijvoorbeeld cursussen over analyses maken, databanken opstellen en beheren en het georefereren in GIS. Het gebruik van GIS op een GPS-toestel en GIS en mobiele media zijn andere mogelijke onderwerpen. Deze vormingen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor professionele gebruikers.

In het voorjaar 2014 organiseert Centrum Duurzaam Groen in samenwerking met PXL Tech Hogeschool en de provincie Limburg een bevraging bij verschillende doelgroepen over hun noden aan GIS-vorming. Aan de hand van deze resultaten wordt een vormingsprogramma uitgewerkt voor het najaar 2014 - voorjaar 2015. Meer informatie volgt.

Heeft u idees, suggesties of vragen in verband met GIS-vorming op maat, neem dan contact met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk
Duur opleiding: afhankelijk van het thema
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: ieder die GIS-basis volgde of een basiservaring GIS bezit

Werking en onderhoud van machines en gereedschappen
00u00 - 00u00

Tijdens deze kortlopende opleidingen wordt antwoord gegeven op volgende vragen:
Is het gereedschap in orde voor gebruik?
Hoe het gereedschap correct en veilig gebruiken? Welke schade treedt op bij verkeerd gebruik?
Hoe het gereedschap onderhouden na dagelijks gebruik?
Hoe het gereedschap onderhouden voor de winteropslag?

 

Standaard worden 3 modules aangeboden:

• Snoeigereedschap

• Bosmaaier

• Grasmachine en mulchmaaier

 

Combinaties van twee modules op een dag zijn mogelijk.
De lessen worden gegeven in kleine groepjes (ongeveer 6 personen) zodat elke cursist een begeleiding op maat geniet.

 

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: iedereen die regelmatig gereedschap gebruikt in tuin-, park-, natuur- en bosbeheer

 

Voor inlichtingen over een vorming Werking en onderhoud van machines – 3u op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Werking en onderhoud van de kettingzaag (6u of 12u)
00u00 - 00u00

De opleiding Werking en onderhoud van de kettingzaag behandelt uitgebreid het correct en veilig gebruik van de kettingzaag en het basisonderhoud. De les van 6u gaat door op Centrum Duurzaam Groen.
Tijdens de opleiding van 12u komt praktijkoefening (zagen) op Centrum Duurzaam Groen of op locatie aan bod.

 

Een andere mogelijkheid is een opleiding van 6u die de werking en het onderhoud van de bosmaaier en de kettingzaag combineert. Tijdens deze gecombineerde opleiding komt het zagen niet aan bod.

 

Deze opleidingen worden gegeven in kleine groepjes (ongeveer 6 personen) zodat elke cursist een begeleiding op maat geniet.

 

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: erkende bosexploitanten en houtkopers en iedereen die regelmatig een kettingzaag gebruikt in tuin-, park-, natuur- en bosbeheer

 

Voor inlichtingen over een vorming Werking en onderhoud van de kettingzaag – 6u of 12u op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Kettingzaaggebruik – ECS1 – Onderhoud en afkorttechnieken (2 dagen)
00u00 - 00u00

Sinds kort zijn er op Europees niveau normen (standaards) ontwikkeld voor het gebruik van een kettingzaag. Vandaar de naam ECS of European Chainsaw Standards. Er zijn 4 standaardniveaus met elk hun eigen examen. Wie slaagt voor het examen behaalt het European Chainsaw Certificate (ECC). Hiermee kunt u per niveau uw competenties aantonen.
Een belangrijk voordeel is dat deze opleidingen en certificaten geldig zijn in alle EU-landen die de nieuwe European Chainsaw Standard (ECS) toepassen. U kunt pas deelnemen aan het examen voor een hoger niveau als u voor het voorgaande niveau bent geslaagd.

 

De 4 Europese kettingzaagstandaards zijn:

ECS 1 - u maakt kennis met de werking en onderhoud van de kettingzaag en je leert afkorttechnieken aan
ECS 2 - u leert de basisveltechnieken aan om kleine (diameter < 40 cm) en hellende bomen te vellen en op te werken
ECS 3 - u leert middelgrote en grote bomen (diameter > 40 cm) vellen door gebruik te maken van meer gevorderde veltechnieken en handlieropstellingen
ECS 4 - u leert ontwortelde en beschadigde bomen vellen

 

Tijdens de vorming ECS 1 leert u de kettingzaag van binnen en van buiten kennen. De onderdelen, het onderhoud en het correct en veilig gebruik van de kettingzaag worden behandeld. Verder komt ook het afkorten van hout met beperkte doorsnede aan bod alsook het veilig gebruik van hulpmiddelen bij het manipuleren en stapelen van hout. Na afloop van de cursus bent u in staat om de kettingzaag op een veilige en ergonomisch correcte manier te hanteren.

 

Raadpleeg hier de Europese kettingzaagnormen 1 - basistechnieken.

 

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse
Duur opleiding: 2 dagen
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: iedereen die wil leren werken met de kettingzaag volgens de Europese kettingzaagstandaards

 

Voor inlichtingen over een vorming Kettingzaaggebruik - ECS 1 – Onderhoud en afkorttechnieken op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Boomslepen met het trekpaard: kennismaking (1 dag) Erkenning bosexploitatie
00u00 - 00u00

Het inzetten van trekpaarden in de bosbouw is een efficiënte en publieksvriendelijke manier van bosbeheer. Paarden zijn nuttig in moeilijk toegankelijke terreinen waar de bodem en opstanden gespaard moeten blijven. Door de grote wendbaarheid en de geringe bodemdruk blijft de bodem ongestoord en wordt bodemverdichting voorkomen. Met trekpaarden worden boomstammen uit het bos gesleept tot op de brandweg. De trekpaarden worden ook ingezet voor het uittrekken van exoten (bv. Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik). Het uittrekken van opslag met exoten is de beste vorm van bestrijding. Je verwijdert de zaadbomen en er komen weinig bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaten, aan te pas.

 

Het transporteren van materialen in en uit het bos en het opruimen van kronen brandhout kan met  paard en forwarder (een speciaal transportvoertuig om hout, materialen, takken … te transporteren in bossen). Het gebruik van trekpaarden is zeer publieksvriendelijk en draagt bij tot het milieuvriendelijk imago van de opdrachtgevers.

 

Boomslepen met het trekpaard: kennismaking (1 dag) Erkenning bosexploitatie

 

Tijdens deze vorming wordt de theorie van het boomslepen uitgelegd en krijgt u een beeld van het belang van trekpaarden in het bos. Daarna kunt u in de praktijk het boomslepen met het trekpaard aan het werk zien. Verschillende technieken in diverse omstandigheden worden er gedemonstreerd.

 

Voor meer info over het project Paardenkracht klik hier.

 

Deze opleiding komt in aanmerking voor de permanente vorming in het kader van de erkenningsregeling bosexploitatie.

 

Deze kennismaking wordt georganiseerd in samenwerking met De Winning, Inverde en Centrum Duurzaam Groen.

 

Locatie: De Winning ”Paardenkracht in het Boslandschap” , Sint-Ferdinandstraat 1, 3560 Lummen. Routebeschrijving
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: iedereen die regelmatig in het bos werkt en wil leren kennismaken met deze nieuwe technieken.

 

Voor inlichtingen over een vorming Boomslepen met het trekpaard op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Boomslepen met het trekpaard en initiatie kordeel rijden (2 dagen)
00u00 - 00u00

Het inzetten van trekpaarden in de bosbouw is een efficiënte en publieksvriendelijke manier van bosbeheer. Paarden zijn nuttig in moeilijk toegankelijke terreinen waar de bodem en opstanden gespaard moeten blijven. Door de grote wendbaarheid en de geringe bodemdruk blijft de bodem ongestoord en wordt bodemverdichting voorkomen. Met trekpaarden worden boomstammen uit het bos gesleept tot op de brandweg. De trekpaarden worden ook ingezet voor het uittrekken van exoten (bv. Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik). Het uittrekken van opslag met exoten is de beste vorm van bestrijding. Je verwijdert de zaadbomen en er komen weinig bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaten, aan te pas.

Het transporteren van materialen in en uit het bos en het opruimen van kronen brandhout kan met  paard en forwarder (een speciaal transportvoertuig om hout, materialen, takken … te transporteren in bossen). Het gebruik van trekpaarden is zeer publieksvriendelijk en draagt bij tot het milieuvriendelijk imago van de opdrachtgevers.

Boomslepen met het trekpaard en initiatie kordeel rijden (2 dagen)

Tijdens de eerste dag wordt in de voormiddag de theorie van het boomslepen toegelicht en in de namiddag maakt u kennis met het kordeel rijden. Op de tweede dag focust de lesgever zich op praktische oefening van het boomslepen met trekpaarden. U leert de verschillende technieken in diverse omstandigheden.

Locatie:De Winning “Paardenkracht in het Boslandschap”, Sint-Ferdinandstraat 1, 3560 Lummen
Kostprijs: op aanvraag
Duur: 2 dagen

Doelgroep: iedereen die regelmatig in het bos werkt en wil leren kennismaken met deze nieuwe technieken.

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met De Winning, Inverde en het Centrum Duurzaam Groen.

Voor inlichtingen over een vorming Boomslepen met het trekpaard op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Natuurlijk tuinieren

Onze omgeving wordt meer en meer in beslag genomen door wegenbouw, industriezones en verkavelingen. De openbare ruimte en onze tuinen zijn plaatsen waar we de natuur terug een plaats kunnen geven, een belevingsruimte kunnen creëren. Natuurlijk tuinieren wil niet zeggen dat deze groene ruimtes en plekjes er onverzorgd of wild moeten uitzien.

Integendeel, de inrichting en het beheer gebeurt op basis van een weldoordacht plan met een stevige structuur dat functioneert voor vele jaren. We hanteren hierbij steeds het principe van ‘de juiste plant op de juiste plaats’ en een milieuvriendelijk en duurzaam beheer. Als de planten bovendien vruchten of eetbare bloemen geven, vogels en andere nuttige dieren aantrekken, in ieder seizoen iets te bieden heeft,… dan krijgt de openbare ruimte en onze tuin een meerwaarde.

Tijdens de opleidingen Natuurlijk tuinieren wordt telkens voldoende ruimte gelaten voor vraagstelling, interactie en het bekijken van praktijkvoorbeelden op de locatie.

Een greep uit het aanbod opleidingsmodules Natuurlijk tuinieren:

De juiste plant op de juiste plaats
Elke plant vraagt zijn specifieke plaats om met succes te groeien en te bloeien.
Om hier inzicht in te krijgen, leert de lesgever u een paar basisregels en enkele handige trucjes waardoor u het bos weer door de bomen ziet. Door toepassing van deze regels wordt uw groene ruimte of tuin onderhoudsvriendelijker, duurzamer en heeft u minder groenresten en minder plagen en ziekten.

Correct gebruik van voedingsstoffen en bodemverbeteringsproducten
We gaan samen terug naar de basis. Hoe groeit een plant ? Wat gebeurt er precies in de bodem ? Wat is de functie van meststoffen ? Met zeer concrete praktische voorbeelden worden deze vragen opgelost. U zult merken hoe belangrijk het is een goede bodemstructuur te hebben en hoe eenvoudig en voordelig het is om deze te verkrijgen en te behouden.

Correct duurzaam aanplanten
Aanplanten is meer dan een kluitje in de grond steken. Wilt u de uitval na het aanplanten herleiden tot maximum vijf procent dan dient u enkele aandachtspunten te respecteren. Planttijdstip, plantmaat, plantensteunen, kwaliteit van planten, een goed plantgat, al dan niet water geven, de voeding,… al deze criteria bepalen het welslagen. Een investering van tweeënhalf uur van uw tijd om in de toekomst met herhaald succes te planten.

Zachte snoei
Waarom is uw vlinderstruik zo snel 'versleten', vallen de stengels van de Hortensia 'Annabelle' altijd open bij regen en wind, krijgt u zulke grote wilde scheuten na het snoeien van uw fruitbomen? Deze vorming maakt u wegwijs in de snoeikunst op een zeer eenvoudige manier waarbij de plantenwereld herleid wordt tot ongeveer 20 groepen en 4 snoeiwijzen. De zachte snoei is een andere snoei – zoals die vroeger werd toegepast – die zorgt voor minder werk, meer bloei en vrucht, minder groenresten en planten die mooi en oud kunnen worden.

Gazon
Voor heel wat parken en tuinen blijft gazon het troetelkind en tegelijkertijd vraagt het veel zorgen. Samen besteden we aandacht aan:
-              mos in het gazon
-              dun worden van het gazon
-              een bleke kleur van het gazon
-              alternatieven voor gazon
-              beheer van een bloemenweide
-              voor- en nadelen van mulchmaaien

Hoe de klant aanzetten tot kringlooptuinieren?
De woorden 'kringlooptuinieren' en 'ecologisch tuinieren' worden vaak nog geassocieerd met 'wilde tuinen'. Maar niets is minder waar. Ook een strakke moderne of gestructureerde 'Franse tuin' kan perfect ecologisch beheerd worden.
De lesgever legt u uit waar het zich precies om te doen is en welke voordelen de klant en de tuinaannemer of tuinverzorger er kunnen uithalen. Een boeiende win-win situatie is mogelijk!

Onkruid voorkomen op verhardingen en in beplantingen
Stilaan worden meer en meer chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Maar hoe kunt u dan grindpaden en voegen kasseien onkruidvrij houden? En zoekt u gepaste oplossingen om jonge beplantingen onkruidvrij te houden? Tijdens deze opleidingsmodule maakt u kennis met alternatieve beheersvormen maar u leert vooral hoe u onkruid kunt voorkomen tussen beplantingen en op verhardingen. Want voorkomen is nog altijd beter én voordeliger dan genezen.

Alternatieve of minder gekende interessante tuinproducten in de handel
Er bestaan al heel wat degelijke producten in de handel om ecologisch en duurzaam te tuinieren zonder dat u hiervoor meer geld hoeft uit te geven. U maakt kennis met onder andere alternatieve onkruidbestrijding, praktische producten om af te boorden, degelijke bodemafdekproducten, goede meststoffen en bodemverbeteraars en duurzame Europese houtsoorten en natuursteen. Stel uw vraag of probleem qua materiaalgebruik en de kans is groot dat u die dag met een schitterend en voordelig alternatief huiswaarts gaat.

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of AMBER-toontuin, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt of ter plaatse
Duur opleiding: 1 sessie van 6 uur. Mogelijkheid tot opsplitsen in twee sessies van 3 uur in de voormiddag, namiddag of avond
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: professionelen en particulieren die hun groene ruimten en tuinen op een natuurvriendelijke en duurzame manier willen inrichten en beheren

Heeft u idees, suggesties of vragen in verband met de opleidingsmodules Natuurlijk tuinieren, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Opleidingsmodules groenmedewerker
00u00 - 00u00

Dit is een volledig programma van 10 lesmomenten van telkens 6 uur gericht op de groenarbeider actief bij gemeenten, sociale economiebedrijven, tuinaannemers, enz. De inhoud van de verschillende modules is zo opgebouwd dat enkele weken op voorhand de technieken worden aangeleerd die nodig zijn om goed te kunnen werken in elk seizoen van het jaar.
De modules kunnen individueel of als een totaalpakket besteld worden.

Dag 1: De tuin klaarmaken voor een nieuw groeiseizoen (februari)

 • Grasmachine en mulchmaaier
 • Gazon: kalken, welke kalk gebruiken en hoe verspreiden? (bemesten is volgende maand)
 • Onderhoud beplanting: plantvakken opruimen, loof verwijderen, plantenborders klaarleggen, compost in plantvakken verwerken
 • Plantenkennis: bladverliezende hagen (liguster, beuk, haagbeuk, kornoelje) herkennen. Waarom kiezen voor een haag (of een gemengde haag) in plaats van een coniferenhaag?

Dag 2: Voorjaarsopruim in de tuin (maart)

 • Snoeigereedschap (gemotoriseerd)
 • Gazon: bemesten
 • Onderhoud beplanting: de voorjaarssnoei: welke planten, waarom en hoe snoeien? (bv. rozen,   hortensia's, lavendel en vlinderstruiken)
 • Plantenkennis: welke planten mogen zeker niet gesnoeid worden?! (bloeders en   zonnebrandgevoeligen)
 • Extra: Achterstallig snoeiwerk uitvoeren

Dag 3: Periode van de sterke groei - deel 1 (april)

 • Tuingereedschap (niet-gemotoriseerd)
 • Gazon: soorten maaibeheer: mulchen of opvangen, verticuteren
 • Onderhoud: hoe het onkruid de baas blijven? Alternatieve onkruidbestrijding (aandacht   voor goed schoffelen)
 • Plantenkennis: lentebloeiers en vaste planten herkennen en mogelijke toepassingen leren
 • Extra: een hoge afwerkingsgraad behalen

Dag 4: Periode van de sterke groei - deel 2 (mei)

 • Heggenschaar in orde zetten + leren onderhouden
 • Gazon: kanten afsteken
 • Onderhoud: algemene technieken snoei
 • Plantenkennis: lentebloeiers en vaste planten herkennen en mogelijke toepassingen leren
 • Extra: ergonomie

Dag 5: Periode van het scheren (juni)

 • Onderhoud: hagen, blokken en lentebloeiers scheren. Vormingssnoei en onderhoudssnoei.
 • Technieken van het scheren aanleren en met verschillende gereedschappen leren werken
 • Plantenkennis: lentebloeiers en hagen herkennen en mogelijke toepassingen leren
 • Extra: afwerking van de hagen en blokken

Dag 6: Periode van opruimen na de zomer (september)

 • Bosmaaier: gebruik en onderhoud
 • Onderhoud: herhaling hagen en blokken scheren
 • Plantenkennis: zomerbloeiers en herfstsierkenmerken herkennen en mogelijke toepassingen leren
 • Extra: verwerking van snoeiafval

Dag 7: Periode van aanplanten (oktober)

 • Kettingzaag in orde zetten en leren onderhouden
 • Kettingzaag leren correct en veilig gebruiken en PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen)

Dag 8: Periode van bladval (november)

 • Aanleg van beplanting
 • Gazon: opruimen bladval
 • Onderhoud: wintersnoei
 • Plantenkennis: snoeitijdstip leren bepalen
 • Extra: verwerking bladafval

Dag 9: Periode van wintersnoei (december)

 • Onderhoud groot gereedschap: aandacht voor winteronderhoud
 • Onderhoud: wintersnoei vervolg
 • Plantenkennis: snoeitijdstip
 • Planning leren maken

Dag 10: Periode van voorjaarsschoonmaak voorbereiden (januari-februari)

 • Na een jaar: resultaten bekijken, evalueren en bijsturen
 • Conclusies en plan van aanpak opstellen

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse
Duur opleiding: telkens 1 dag van 6 uur opleiding
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: arbeiders actief binnen het onderhoud van plantsoenen, tuinen, parken , enz.

Heeft u ideeën, suggesties of vragen in verband met de opleidingsmodules groenmedewerker op maat, neem dan contact met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

 

Opleidingen in samenwerking met VVOG
00u00 - 00u00

In samenwerking met de VVOG (Vereniging voor Openbaar Groen) biedt het Centrum Duurzaam Groen opleidingen op maat. Deze opleidingen beogen het aanleren van een duurzaam groenonderhoud door het aanbrengen van zowel kennis (over technieken, materiaal, groei, …) als inzicht.

Een greep uit het aanbod:

 • Duurzaam gebruik van pesticiden: het wat, waarom en hoe en de gevolgen voor het onderhoud
 • Bepalen van conditie en eindbeeld van een beplanting
 • GPS (Gebruik, Plaats en Sierwaarde) van het snoeien
 • Bepalen van snoeitijdstip, -methode, -materiaal en vorm
 • Andere onderhoudswerken (op maat van de deelnemers)

Beheer van (on)kruiden

Van algemeen voorkomende groenobjecten, zoals kruidachtige en houtachtige beplantingen, wordt aangetoond hoe ze op een traditionele of op een natuurvriendelijke wijze kunnen onderhouden worden. Het Decreet duurzaam gebruik van pesticiden smeekt om nieuwe beheermethoden, dus we spreken niet meer over onkruidbestrijding, maar over onkruidpreventie en onkruidbeheer.

Conditie versus eindbeeld

Het beheren van een beplanting is het evenwicht vinden tussen enerzijds de planten in een goede conditie houden en anderzijds het werken naar het gewenste eindbeeld.

GPS  (Gebruik, Plaats en Sierwaarde) van het snoeien

Dankzij onze GPS (Gebruik, Plaats en Sierwaarde) van het snoeien kunt u op een snelle en eenvoudige manier een situatie inschatten om de functie, de plaats en de kenmerken van een beplanting te bepalen.

Tijdens deze opleiding leert u:

 • Een verantwoorde keuze maken over snoeimethode, -materiaal en -tijdstip
 • De gevolgen van uw keuzes in te schatten voor de komende jaren (voor- en nadelen).

Aan de hand van praktijkoefeningen leert u de verschillende snoeimethodes. Het werken met allerlei snoeimateriaal gaande van snoeischaar tot motorheggenschaar komt ruimschoots aan bod. Er wordt zoveel mogelijk gedemonstreerd en ingeoefend.

Andere onderhoudswerken (op maat van de deelnemers)

Op vraag van de cursisten kunnen er thema's toegevoegd worden zoals:

 • Het onderhoud van vaste planten, grassen en bloembollen
 • Het verwerken van snoeiafval en mulching in beplantingszones
 • Gazononderhoud

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse.
Duur: telkens 1 dag van 6 uur opleiding
Doelgroep: groenmedewerkers met weinig of geen ervaring
Catering: koffie, thee en water worden voorzien (broodjes mogelijk op bestelling)
Kostprijs: op aanvraag Kostprijs: op aanvraag

Heeft u idees, suggesties of vragen in verband een vorming van VVOG op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Oogsten van autochtone bessen en zaden – voor sociale economiebedrijven

Hoe kunt u op een optimale wijze zaden en bessen van autochtone bomen en struiken oogsten? Hoe vindt u de juiste boom? Hoe moet u zaden verzamelen, bewaren en leveren aan de kweker?

Deze opleiding is vooral praktijkgericht met een kort theoretisch gedeelte. Lesmethode en didactisch materiaal zijn ontwikkeld op maat van de verschillende doelgroepen binnen de sociale economie.

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse.
Duur: telkens 1 dag van 6 uur opleiding
Doelgroep: ploegleiders en groenarbeiders van sociale economiebedrijven
Catering: koffie, thee en water worden voorzien
Kostprijs: op aanvraag

Voor inlichtingen over een vorming Oogsten van autochtone bessen en zaden op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Kleine landschapselementen (KLE’s) leren herkennen en beheren
00u00 - 00u00

U ontdekt de historiek en het nut van houtkanten en andere kleine landschapselementen (KLE’s), vroeger en nu.  U leert ook de meest voorkomende struiken en bomen herkennen. Vervolgens behandelt de lesgever het verband tussen KLE’s en:

• trage wegen
• landbouw
• cultuurhistorische functie
• economisch belang
• bron van energie
• biodiversiteitswaarde
• landschappelijk belang (van een statisch naar een dynamisch landschap)

Tijdens het tweede deel van de dag maakt u een wandeling waarin verschillende praktijkvoorbeelden aan bod komen. Na deze opleiding bent u in staat om het landschap beter te lezen.

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse.
Duur: 1 dag van 6 uur opleiding
Doelgroep: iedereen met interesse in het landschap en de natuur
Catering: koffie, thee en water worden voorzien (broodjes mogelijk op bestelling)
Kostprijs: op aanvraag

Voor inlichtingen over een vorming Kleine landschapselementen leren herkennen en beheren, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

EHBO in het buitengebied - Erkenningsregeling bosexploitatie
00u00 - 00u00

Tijdens deze opleiding, speciaal op maat voor werknemers actief in het buitengebied, leert u hoe eerste hulp te bieden bij ongevallen. Werken in het buitengebied betekent vaak een moeilijkere toegankelijkheid van de hulpdiensten tot de plaats van het ongeval. Het toepassen van de gepaste eerste hulp is daarom zeer belangrijk.

 

Volgende aspecten komen onder andere aan bod tijdens de opleiding:

 

• Algemene benadering van levensbedreigende situaties
• Het ABC van de reanimatie
• Het correct briefen aan de hulpdiensten
• Bloedingen - wondverzorging - eenvoudige verbanden
• Praktische richtlijnen bij breuken, ontwrichtingen, spierscheuren
• Wat bij hersenschudding, hyperventilatie en flauwvallen?
• Zonneslag, hitteslag, onderkoeling en elektrocutie

 

Deze opleiding is erkend als permante vorming in het kader van de Erkenningsregeling Bosexploitatie. Na de opleiding ontvangt u het attest ‘EHBO initiator’.
Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training).

 

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of ter plaatse
Duur: 1 dag
Kostprijs: op aanvraag (min. 8 - max. 15 deelnemers)
Doelgroep: erkende bosexploitanten en houtkopers en iedereen die regelmatig in het buitengebied werkt

 

Voor inlichtingen over een vorming EHBO in het buitengebied op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Boomslepen met het trekpaard: kennismaking - 6 u
00u00 - 00u00

Het inzetten van trekpaarden in de bosbouw is een efficiënte en publieksvriendelijke manier van bosbeheer. Paarden zijn nuttig in moeilijk toegankelijke terreinen waar de bodem en opstanden gespaard moeten blijven. Door de grote wendbaarheid en de geringe bodemdruk blijft de bodem ongestoord en wordt bodemverdichting voorkomen. Met trekpaarden worden boomstammen uit het bos gesleept tot op de brandweg. De trekpaarden worden ook ingezet voor het uittrekken van exoten (bv. Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik). Het uittrekken van opslag met exoten is de beste vorm van bestrijding. Je verwijdert de zaadbomen en er komen weinig bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaten, aan te pas.

Het transporteren van materialen in en uit het bos en het opruimen van kronen brandhout kan met  paard en forwarder (een speciaal transportvoertuig om hout, materialen, takken … te transporteren in bossen). Het gebruik van trekpaarden is zeer publieksvriendelijk en draagt bij tot het milieuvriendelijk imago van de opdrachtgevers.
 

Werken met oude werktuigen met het trekpaard. Bewerken en zaaiklaar leggen van het veld (2 dagen)
00u00 - 00u00

Tijdens deze nostalgische maar ook innovatieve dag zal u leren om uw akkers en velden voortaan te bewerken zoals vroeger. U maakt kennis met de Belgische trekpaarden en hun geschiedenis.

 

U zult onder andere leren rijden met kordeel, cultiveren, ploegen en eggen. In het innovatieve gedeelte maakt u kennis met de nieuwste technieken en werktuigen.

 

Uitbreiding van deze cursus is mogelijk naar inzaaien en oogsten met oude werktuigen of werken met moderne paardentractie.

 

Deze opleiding wordt georganiseerd door ‘Paardenkracht in het Boslandschap in samenwerking met Trekpaard Promotie Vlaanderen.

 

Locatie: De Winning “Paardenkracht in het Boslandschap”, Sint-Ferdinandstraat 1, 3560 Lummen
Kostprijs: op aanvraag (min. 10 - max. 15 deelnemers)
Duur: 2 dagen
Doelgroep: iedereen die regelmatig in het bos werkt en wil leren kennismaken met deze nieuwe technieken.

 

Voor inlichtingen over een vorming Werken met oude werktuigen met het trekpaard op maat, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.

Boomslepen met het trekpaard: voor professionelen – 12u
maandag, mei 12, 2014
00u00 - 00u00

Het inzetten van trekpaarden in de bosbouw is een efficiënte en publieksvriendelijke manier van bosbeheer. Paarden zijn nuttig in moeilijk toegankelijke terreinen waar de bodem en opstanden gespaard moeten blijven. Door de grote wendbaarheid en de geringe bodemdruk blijft de bodem ongestoord en wordt bodemverdichting voorkomen. Met trekpaarden worden boomstammen uit het bos gesleept tot op de brandweg. De trekpaarden worden ook ingezet voor het uittrekken van exoten (bv. Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik). Het uittrekken van opslag met exoten is de beste vorm van bestrijding. Je verwijdert de zaadbomen en er komen weinig bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaten, aan te pas.

Het transporteren van materialen in en uit het bos en het opruimen van kronen brandhout kan met  paard en forwarder (een speciaal transportvoertuig om hout, materialen, takken … te transporteren in bossen). Het gebruik van trekpaarden is zeer publieksvriendelijk en draagt bij tot het milieuvriendelijk imago van de opdrachtgevers.

 

Locatie: De Winning ”Paardenkracht in het Boslandschap” , Sint-Ferdinandstraat 1, 3560 Lummen. Routebeschrijving

Duur opleiding: 2 dagen
Doelgroep: professionelen die de technieken van boomslepen met trekpaarden willen aanleren
Catering: koffie, water, thee en broodjesmaaltijd inbegrepen
Kostprijs: op aanvraag

Inschrijven kan via info@centrumduurzaamgroen.be, tel. 089 44 90 25 – gsm 0470 21 08 67
 

QGIS begrijpen en gebruiken - basis
woensdag, juli 23, 2014

Met QGIS kunt u geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. QGIS (voorheen ook Quantum-GIS) is een gebruiksvriendelijk open source geografisch informatiesysteem (GIS). Dit betekent dat QGIS voor iedereen vrij toegankelijk en bewerkbaar is. Het draait op Linux, Unix, Mac OSX, Windows en Android en ondersteunt vele vector-, raster- en database-formaten en opties. QGIS bevat een groeiend aantal mogelijkheden in de applicatie zelf en in de plugins. U kunt data visualiseren, beheren, wijzigen en analyseren en u kunt kaarten opmaken om te printen.
Wilt u QGIS gebruiken binnen uw organisatie of als particulier en bent u op zoek naar een ondersteuning die u op weg helpt? Dan is deze opleiding iets voor u! 

Theorie
• Wat is GIS (Geografisch Informatiesysteem)?
• Wat is een raster, een vector?
• Welke databronnen bestaan er?
• Wat kunt u ermee?
• Hoe werkt Quantum GIS?
• Welke projectiesystemen bestaan er?

Oefeningen: een aantal eenvoudige bewerkingen met Quantum GIS leren uitvoeren
• Inladen van gegevens van verschillende bronnen (shapefile, raster, GPS, webservices)
• Invoeren van verspreidingsgegevens (puntlocaties)
• Tekenen van eenvoudige kaartjes waarop bepaalde zones aangeduid worden (aanmaken van polygonen)
• Afdrukken van kaartjes
• Afstanden/oppervlaktes berekenen
• Eenvoudige ruimtelijke selecties en analyses uitvoeren (voorbeelden: Hoeveel punten zijn er in een bepaalde zone? Hoeveel punten zijn er in de nabijheid van een waterloop?)

 

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk
Lesmateriaal: elke cursist voorziet zijn eigen computer/laptop. Het is niet nodig dat QGIS al geïnstalleerd is op uw computer, dit kan gebeuren tijdens de les.
Duur: naargelang de wens van de klant: 2 sessies van 3 uur of 1 sessie van 6 uur
Doelgroep: beginnende GIS-gebruiker, basiskennis PC vereist.
Kostprijs: op aanvraag

 

 

 
QGIS begrijpen en gebruiken - basis
maandag, augustus 21, 2017 en maandag, augustus 28, 2017
18u00 - 21u00
Met QGIS kunt u geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. QGIS (voorheen ook Quantum-GIS) is een gebruiksvriendelijk open source geografisch informatiesysteem (GIS). Dit betekent dat QGIS voor iedereen vrij toegankelijk en bewerkbaar is. Het draait op Linux, Unix, Mac OSX, Windows en Android en ondersteunt vele vector-, raster- en database-formaten en opties. QGIS bevat een groeiend aantal mogelijkheden in de applicatie zelf en in de plugins. U kunt data visualiseren, beheren, wijzigen en analyseren en u kunt kaarten opmaken om te printen.
Wilt u QGIS gebruiken binnen uw organisatie of als particulier en bent u op zoek naar een ondersteuning die u op weg helpt? Dan is deze opleiding iets voor u! 
 

Theorie
• Wat is GIS (Geografisch Informatiesysteem)?
• Wat is een raster, een vector?
• Welke databronnen bestaan er?
• Wat kunt u ermee?
• Hoe werkt Quantum GIS?
• Welke projectiesystemen bestaan er?

Oefeningen: een aantal eenvoudige bewerkingen met Quantum GIS leren uitvoeren
• Inladen van gegevens van verschillende bronnen (shapefile, raster, GPS, webservices)
• Invoeren van verspreidingsgegevens (puntlocaties)
• Tekenen van eenvoudige kaartjes waarop bepaalde zones aangeduid worden (aanmaken van polygonen)
• Afdrukken van kaartjes
• Afstanden/oppervlaktes berekenen
• Eenvoudige ruimtelijke selecties en analyses uitvoeren (voorbeelden: Hoeveel punten zijn er in een bepaalde zone? Hoeveel punten zijn er in de nabijheid van een waterloop?)

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk
Lesmateriaal: elke cursist voorziet zijn eigen laptop. Het is niet nodig dat QGIS al geïnstalleerd is op uw computer, dit kan gebeuren tijdens de les.
Duur: 2 sessies van 3 uur
Doelgroep: beginnende GIS-gebruiker, basiskennis PC vereist.
Catering: wij zorgen voor koffie en water
Prijs: 90 € (min. 5 - max. 10 personen)
 
EHBO voor bosexploitatie
vrijdag, november 13, 2020
08u00 - 17u00

Tijdens deze opleiding, speciaal op maat voor werknemers actief in het buitengebied, leert u hoe eerste hulp te bieden bij ongevallen. Werken in het buitengebied betekent vaak een moeilijkere toegankelijkheid van de hulpdiensten tot de plaats van het ongeval. Het toepassen van de gepaste eerste hulp is daarom zeer belangrijk. Deze vorming is specifiek gericht op bosexploitanten en boomverzorgers. Letsels veroorzaakt door kettingzagen krijgen de nodige aandacht.

 • Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk
 • Doelgroep: bosbouwexploitanten en houtkopers, boomverzorgers, groenarbeiders en ploegbazen van lokale besturen en sociale economiebedrijven
 • Prijs: 160 euro per deelnemer
 • Maximaal 10 deelnemers
 • Deze vorming is erkend als attestgeldige vormingsdag in het kader van de Erkenningsregeling Bosbouwexploitatie

Past de datum niet? Wil u een groep inschrijven? Wil u opleiding op locatie? Contacteer ons via jt.rickert@centrumduurzaamgroen.be of op 0479 066 413 .
 

Boomslepen met het trekpaard
vrijdag, november 27, 2020
09u00 - 16u00

Het inzetten van trekpaarden in de bosbouw is een efficiënte manier van bosbeheer. Paarden zijn nuttig in moeilijk toegankelijke terreinen waar de bodem en opstanden gespaard moeten blijven. De trekpaarden worden ingezet voor het uitslepen en transport van hout en het bestrijden van exoten. Bovenal is dit een natuurlijke en milieuvriendelijke manier van werken. Tijdens deze vorming krijgt u een beeld van het belang van trekpaarden in het bos. Daarna zet u de theorie om in de praktijk: werk zelf met een paard en geniet! Deze vorming is erkend als attestgeldige vormingsdag in het kader van de Erkenningsregeling Bosbouwexploitatie.

 • Locatie: De Winning "Paardenkracht in het Boslandschap”, Sint-Ferdinandstraat 1, 3560 Lummen
 • Duur opleiding: 1 dag
 • Doelgroep: iedereen die regelmatig in het bos werkt en iedereen die wil kennismaken met deze technieken
 • Catering: koffie, water, thee en broodjesmaaltijd inbegrepen
 • Kostprijs: € 110,00 per persoon (min. 8 - max. 20 deelnemers)

Deze vorming is erkend als attestgeldige vormingsdag in het kader van de Erkenningsregeling Bosbouwexploitatie.

Indien meerdere medewerkers een opleiding wensen te volgen of de datum past niet, contacteer ons dan op jt.rickert@centrumduurzaamgroen.be of 0479 066 413.
 

Boomsoorten herkennen
zaterdag, december 5, 2020
09u00 - 16u00

Hoe weet je welke boom er voor je staat? Aan de hand van het blad, van de knoppen, de schors, de twijgen en de standplaats kan je al veel afleiden. Wil je al deze tips en tricks ontdekken, dan is deze cursus iets voor jou. In de voormiddag blijven we even binnen om de verschillende soorten te overlopen en daarna gaan we op pad om deze kennis te toetsen in de praktijk.

Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, Genk
Doelgroep: elke geïnteresseerde die aan zijn basiskennis (natuur) wil werken
Voorkennis: geen voorkennis vereist
Catering: koffie en water is voorzien, picknick is zelf te verzorgen
Prijs: 80 euro per persoon (min. 5 - max. 16 deelnemers)

Deze vorming is erkend als attestgeldige vormingsdag in het kader van de Erkenningsregeling Bosbouwexploitatie.

Indien meerdere medewerkers een opleiding wensen te volgen of de datum past niet, contacteer ons dan op jt.rickert@centrumduurzaamgroen.be of 0479 066 413.

Kamerplanten: verzorgen en vermeerderen
zaterdag, december 12, 2020 en zaterdag, december 19, 2020
09u00 - 12u00

Altijd al een urban jungle willen starten, maar niet weten hoe. Toch maar weer een plant gekocht om de boel op te fleuren, maar al snel beseffen dat die vooral staat weg te kwijnen. Hoeveel water is eigenlijk genoeg, want niet te veel en niet te weinig is toch ook niet zo duidelijk. En wat wordt er bedoeld met voldoende licht? En waarom is het aan het raam soms te warm en soms niet? En waarom is in de zon niet hetzelfde als in het licht? Hoe groot moet die bloempot nu eigenlijk zijn? Moet ik een plant scheuren? En is dat dan hetzelfde als stekken? En ... 

Stelt u zich deze vragen, dan is deze basiscursus over kamerplanten iets voor u!

 • Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, Genk
 • Tijd: 2 halve dagen
 • Doelgroep: iedereen die al eens een kamerplant vermoordt of aan zijn eigen urban jungle wil beginnen
 • Catering: koffie en water
 • Kostprijs: € 45,00 per persoon (min. 8 - max. 14 deelnemers)

Indien meerdere medewerkers een opleiding wensen te volgen of de datum past niet, contacteer ons dan op jt.rickert@centrumduurzaamgroen.be of 0479 066 413.
 

Amberworkshop: Knotten van bomen (AFGELAST o.w.v. Covid-19)
zaterdag, januari 16, 2021
14u00 - 17u00

Het knotten van bomen is een eeuwenoude traditie. Al van in een ver verleden worden boomsoorten van hun kruin ontdaan voor brand- en geriefhout.
Welke bomen je kan knotten en hoe je te werk moet gaan om dat op een correcte manier te doen, leer je in deze workshop. Je leert verschillende knottechnieken om bomen te knotten. Na een kort overzicht van de historiek van knotbomen ga je over tot de praktijk.

 • Locatie: Klimaattuin, Genendries 32, 3770 Riemst
 • Lesgever: Kristof Odeur
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden
 • Meebrengen: stevige schoenen en werkhandschoenen
 • Aantal deelnemers: min 5 - max 10

Meer info: 0495/27 68 75

ONLINE Amberworkshop: De juiste plant op de juiste plaats
zaterdag, maart 13, 2021
09u00 - 12u00

Afval in de tuin kan je voorkomen door de juiste plantenkeuze te maken. Maak je de verkeerde keuzes, dan gaan je planten dood. Worden ze te groot, dan overwoekeren ze mekaar.
Als je de beplanting vooraf bepaalt, met aandacht voor de omstandigheden in je tuin, zal je niet alleen afval, maar ook veel werk voorkomen. Welke plant moet je kiezen? Waar kan je raad krijgen? Begin bij deze workshop!

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: Johan Jacques
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

ONLINE Amberworkshop: Introductie permacultuur
zaterdag, maart 13, 2021
14u00 - 17u00

Permacultuur is aan een opmars bezig. Meer en meer beginnende tuiniers zijn er zich van bewust dat de natuur een belangrijke rol speelt in de tuin en ook aandacht verdient. Permacultuur is een ontwerpsysteem met als doel om zowel de mens als de natuur op een duurzame manier samen te laten bestaan.
Tijdens deze workshop worden een aantal praktische tips gegeven om met de natuur mee te werken in de tuin.

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: Marleen Massonnet 
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

ONLINE Amberworkshop: Nuttige insecten en hun waardplanten
zaterdag, april 10, 2021
09u00 - 12u00

Niet alle insecten zijn er op uit om je het leven lastig te maken. Sommige helpen je zelfs een handje. Wie zijn ze, waar houden ze zich schuil en hoe lok je ze? Bij de keuze van soorten en rassen bepaal je meteen in grote mate hoe aantrekkelijk de tuin wordt voor hen. Zullen ze zich er in kunnen schuilen, voeden en nestelen? Vooral in inheemse planten voelen de insecten zich goed thuis. Treed binnen in hun wereld tijdens deze workshop.

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: Myriam De Munter
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

Amberworkshop: Aanleg van een éénjarige bloemenweide in de tuin
zaterdag, april 10, 2021
14u00 - 17u00

Een éénjarige bloemenweide bestaat uit éénjarige akkerbloemen. Denk aan klaproos, gele ganzenbloem, echte kamille en korenbloem. Akkerbloemen kiemen op verstoorde grond en omdat akkers elk jaar worden geploegd, kan het zaad van de akkerbloemen weer beginnen kiemen. In deze workshop leren we u hoe u een éénjarige bloemenweide aanlegt in uw tuin en welke bijen- en vlindersoorten u naar uw tuin kan lokken.

 • Locatie: zaal De Kruin (kruidentuin), Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Lesgever: Chris Monten
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden
 • Meebrengen: stevige schoenen en werkhandschoenen
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 20

Meer info: 0495/27 68 75

ONLINE Amberworkshop: Pesticidenvrij beheer van verhardingen en tuinen
zaterdag, mei 15, 2021
09u00 - 12u00

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan!
Wil jij je er ook aan wagen maar weet je niet hoe? Kom dan naar deze workshop. Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag.

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: Bernard Jarych
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

ONLINE Amberworkshop: Bodem en bodemstructuur
zaterdag, mei 15, 2021
14u00 - 17u00

Een vruchtbare en humusrijke bodem is de beste garantie voor jarenlang tuinplezier. Hoewel de aarde onder onze voeten behoorlijk vast lijkt, bestaat de bodem uit vaste deeltjes, lucht en water en krioelt het van de meest uiteenlopende levensvormen. Hoe kan je de verschillende bodemtexturen onderscheiden? Wanneer en waarom voeg je bodemverbeteraar toe? Je ontdekt het in deze workshop.

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: Herwig Ramon
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495 27 68 75 .

ONLINE Amberworkshop: Hoe je tuin omvormen tot een kringlooptuin
zaterdag, juni 12, 2021
14u00 - 17u00

Een kringlooptuin begint bij de aanleg ervan. Toch kunnen enkele goed doordachte ingrepen, en een juist beheer een bestaande tuin omvormen tot een kringlooptuin.
In de kringlooptuin wordt getoond hoe het plantaardig materiaal uit de tuin op een creatieve en esthetisch verantwoorde wijze kan worden aangewend in de tuin. Het bespaart u tijd en geld voor het afvoeren of ophalen van dit materiaal.

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: nog niet bekend
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

ONLINE Amberworkshop: Een klimaatrobuuste tuin
zaterdag, juni 12, 2021
09u00 - 12u00

Maak van uw tuin een klimaatrobuuste tuin die beter be-stand is tegen langdurige droge periodes en kortstondige hevige regenbuien. Kies de juiste planten, leg een natuurlijke infiltratiezone aan, koppel je regenwater af van de riolering, breek een stukje verharding op,…
Met deze workshop tover je je tuin om in een klimaattuin.

 • Locatie: Deze workshop gaat online door. U ontvangt 30 minuten voor de start van de workshop van de lesgever een link om online deel te nemen aan de workshop.
 • Lesgever: Wim Collet
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

Amberworkshop: Initiatieles werken met de zeis
zaterdag, juli 17, 2021
09u00 - 12u00

Handwerktuigen winnen de laatste jaren weer terrein. Een inspannende ontspanning in de frisse buitenlucht met aandacht voor groepsdynamiek. Werken met de zeis brengt rust via ritme in je tuin.
Deelnemers leren veilig en correct werken met de zeis en hoe ze te onderhouden. Gaandeweg ervaar je waar en wanneer het gebruik van handwerktuigen een meerwaarde betekent.

 • Locatie: Klimaattuin, Genendries 32, 3770 Riemst
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden
 • Meebrengen: stevige schoenen en werkhandschoenen
 • Aantal deelnemers: min 5 - max 10

Meer info: 0495/27 68 75

Amberworkshop: Klimaatbomen in de tuin
zaterdag, augustus 14, 2021
09u00 - 12u00

Wil je meer weten over de positieve eigenschappen van bomen in functie van klimaat, gezondheid, natuur en economie? Ben je benieuwd welke boom je best kiest voor jouw tuin, hoe je een boom moet planten en onderhouden en hoe je een boomspiegel inricht?
Kom er dan alles over te weten tijdens deze workshop.

 • Locatie: zaal De Kruin (kruidentuin), Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Lesgever: Wim Cornelis
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495/27 68 75

Amberworkshop: Aanleggen van een meerjarig bloemrijk grasland
zaterdag, september 11, 2021
09u00 - 12u00

Een bloemrijk grasland of bloemenweide biedt tal van voordelen: weinig onderhoud, zeer mooi, voeding en huisvesting voor talloze insecten,...  Ze geven een mooi beeld door hun levendige kleuren en zijn dan ook een esthetische meerwaarde in uw tuin. Maar er is natuurlijk meer! Een bloemrijk grasland draagt bij aan een hogere biodiversiteit in uw tuin. De (wilde) bijen, hommels, vlinders en heel wat andere fauna kunnen er alleen maar van profiteren.

We krijgen steeds meer vragen over bloemrijke graslandenen… en dan vooral waarom het niet lukt. Het correct en duurzaam aanleggen van een bloemrijk grasland is geen evidente klus. Een slechte aanleg en een verkeerd onderhoud leiden al snel tot een achteruitgang van de beeldkwaliteit en een teleurstellend resultaat. Maar: een goed aangelegd bloemrijk grasland is op termijn goedkoper in onderhoud dan een traditioneel gazon.

Cruciaal voor de aanleg van een bloemrijk grasmand is kennis over de groeiplek, het zadenmengsel, de aanleg en het maaibeheer. We starten met een korte theoretische inleiding en gaan dan aan de slag in de Ambertuin waar een bloemrijk grasland wordt aangelegd.

Na deze workshop kan je zelf aan de slag om een bloemrijk grasland aan te leggen en optimaal te beheren.

 • Locatie: zaal De Kruin, Kruidentuin, Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Lesgever: Chris Monten
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden 
 • Meebrengen: stevige schoenen en werkhandschoenen
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 20
   

Meer info: 0495 27 68 75 .

Amberworkshop: Vallende bladeren! Wat doe je ermee?
zaterdag, oktober 16, 2021
09u00 - 12u00

Is je omgeving in de herfst ook bedekt met een dikke laag afgevallen blad? Weet je geen raad met al die bladeren op je voetpad en gazon? In deze workshop gaan we dieper in op de soorten bla-deren en hun rol. Je maakt kennis met de verschillende manieren om bladeren te verzamelen en te verwerken. Waar in de tuin kan je bladeren gebruiken en waar niet.

 • Locatie: zaal De Kruin, Kruidentuin, Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Lesgever: Wendy Roux
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden 
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495 27 68 75 .

Amberworkshop: Winterklaar maken van de kringlooptuin
zaterdag, oktober 16, 2021
14u00 - 17u00

De dagen beginnen te korten. Net zoals de eerste zonnestralen in het voorjaar de schoonmaakkriebels aanwakkeren bekruipt je in de herfst het gevoel om de tuin op te ruimen.
Wees niet te drastisch met die opruimwoede. Terwijl jij lekker warm binnen zit, blijft een heel netwerk van leven onder en boven de grond zijn gangetje gaan en kan jij helpen om hen de winter aangenaam te laten doorbrengen.

 • Locatie: zaal De Kruin, Kruidentuin, Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden 
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495 27 68 75 .

Amberworkshop: Starten met een voedselbos
zaterdag, november 13, 2021
09u00 - 12u00

Ben je geïnteresseerd in eetbare wilde planten? En wil je er graag zelf mee aan de slag? In een voedselbos creëer je een natuurlijk ecosysteem waar we voedsel produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit verbeteren.
In deze workshop leer je welke eetbare planten er zijn en hoe je die samen in een systeem kunt combineren.

 • Locatie: zaal De Kruin, Kruidentuin, Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Lesgever: Marleen Massonnet
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden 
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495 27 68 75 .

Amberworkshop: Een levende muur bouwen
zaterdag, december 11, 2021
09u00 - 12u00

Een stapelmuur trekt tal van dieren en planten naar je tuin. Padden, salamanders, hagedissen, varentjes, speciale mossen, muurbloemen,… Allemaal krijgen ze een plaatsje in je muur.
In deze workshop leer je stapelmuren bouwen met recuperatiematerialen en muurplantjes aanbrengen in en op muren.

 • Locatie: zaal De Kruin, Kruidentuin, Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Lesgever: Liesbeth Hertogen
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden 
 • Meebrengen: stevige schoenen en werkhandschoenen
 • Aantal deelnemers: min 5 - max 10

Meer info: 0495 27 68 75 .

Amberworkshop: Vaste planten en hun eigenschappen
zaterdag, december 11, 2021
14u00 - 17u00

Eénmaal geplant zijn vaste planten in de tuin ook wat ze beloven: een vaste waarde.
Ze bezorgen je weinig werk. Op één voorwaarde. Ze moeten in de juiste omstandigheden kunnen groeien. Bodembedekkers helpen je bij het tuinonderhoud. Ze vormen een laag, groen tapijt, zodat ‘open ruimte’ behouden blijft en zorgen er tegelijk voor dat onkruid geen kans krijgt. De keuze aan vaste planten en bodembedekkers is groot.

 • Locatie: zaal De Kruin, Kruidentuin, Domein Kiewit, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt
 • Catering: koffie, thee en water worden aangeboden 
 • Aantal deelnemers: min 10 - max 25

Meer info: 0495 27 68 75 .