Onze omgeving wordt meer en meer in beslag genomen door wegenbouw, industriezones en verkavelingen. De openbare ruimte en onze tuinen zijn plaatsen waar we de natuur terug een plaats kunnen geven, een belevingsruimte kunnen creëren. Natuurlijk tuinieren wil niet zeggen dat deze groene ruimtes en plekjes er onverzorgd of wild moeten uitzien.
Integendeel, de inrichting en het beheer gebeurt op basis van een weldoordacht plan met een stevige structuur dat functioneert voor vele jaren. We hanteren hierbij steeds het principe van ‘de juiste plant op de juiste plaats’ en een milieuvriendelijk en duurzaam beheer. Als de planten bovendien vruchten of eetbare bloemen geven, vogels en andere nuttige dieren aantrekken, in ieder seizoen iets te bieden heeft,… dan krijgt de openbare ruimte en onze tuin een meerwaarde.
Tijdens de opleidingen Natuurlijk tuinieren wordt telkens voldoende ruimte gelaten voor vraagstelling, interactie en het bekijken van praktijkvoorbeelden op de locatie.
Een greep uit het aanbod opleidingsmodules Natuurlijk tuinieren:
De juiste plant op de juiste plaats
Elke plant vraagt zijn specifieke plaats om met succes te groeien en te bloeien.
Om hier inzicht in te krijgen, leert de lesgever u een paar basisregels en enkele handige trucjes waardoor u het bos weer door de bomen ziet. Door toepassing van deze regels wordt uw groene ruimte of tuin onderhoudsvriendelijker, duurzamer en heeft u minder groenresten en minder plagen en ziekten.
Correct gebruik van voedingsstoffen en bodemverbeteringsproducten
We gaan samen terug naar de basis. Hoe groeit een plant ? Wat gebeurt er precies in de bodem ? Wat is de functie van meststoffen ? Met zeer concrete praktische voorbeelden worden deze vragen opgelost. U zult merken hoe belangrijk het is een goede bodemstructuur te hebben en hoe eenvoudig en voordelig het is om deze te verkrijgen en te behouden.
Correct duurzaam aanplanten
Aanplanten is meer dan een kluitje in de grond steken. Wilt u de uitval na het aanplanten herleiden tot maximum vijf procent dan dient u enkele aandachtspunten te respecteren. Planttijdstip, plantmaat, plantensteunen, kwaliteit van planten, een goed plantgat, al dan niet water geven, de voeding,… al deze criteria bepalen het welslagen. Een investering van tweeënhalf uur van uw tijd om in de toekomst met herhaald succes te planten.
Zachte snoei
Waarom is uw vlinderstruik zo snel 'versleten', vallen de stengels van de Hortensia 'Annabelle' altijd open bij regen en wind, krijgt u zulke grote wilde scheuten na het snoeien van uw fruitbomen? Deze vorming maakt u wegwijs in de snoeikunst op een zeer eenvoudige manier waarbij de plantenwereld herleid wordt tot ongeveer 20 groepen en 4 snoeiwijzen. De zachte snoei is een andere snoei – zoals die vroeger werd toegepast – die zorgt voor minder werk, meer bloei en vrucht, minder groenresten en planten die mooi en oud kunnen worden.
Gazon
Voor heel wat parken en tuinen blijft gazon het troetelkind en tegelijkertijd vraagt het veel zorgen. Samen besteden we aandacht aan:
- mos in het gazon
- dun worden van het gazon
- een bleke kleur van het gazon
- alternatieven voor gazon
- beheer van een bloemenweide
- voor- en nadelen van mulchmaaien
Hoe de klant aanzetten tot kringlooptuinieren?
De woorden 'kringlooptuinieren' en 'ecologisch tuinieren' worden vaak nog geassocieerd met 'wilde tuinen'. Maar niets is minder waar. Ook een strakke moderne of gestructureerde 'Franse tuin' kan perfect ecologisch beheerd worden.
De lesgever legt u uit waar het zich precies om te doen is en welke voordelen de klant en de tuinaannemer of tuinverzorger er kunnen uithalen. Een boeiende win-win situatie is mogelijk!
Onkruid voorkomen op verhardingen en in beplantingen
Stilaan worden meer en meer chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Maar hoe kunt u dan grindpaden en voegen kasseien onkruidvrij houden? En zoekt u gepaste oplossingen om jonge beplantingen onkruidvrij te houden? Tijdens deze opleidingsmodule maakt u kennis met alternatieve beheersvormen maar u leert vooral hoe u onkruid kunt voorkomen tussen beplantingen en op verhardingen. Want voorkomen is nog altijd beter én voordeliger dan genezen.
Alternatieve of minder gekende interessante tuinproducten in de handel
Er bestaan al heel wat degelijke producten in de handel om ecologisch en duurzaam te tuinieren zonder dat u hiervoor meer geld hoeft uit te geven. U maakt kennis met onder andere alternatieve onkruidbestrijding, praktische producten om af te boorden, degelijke bodemafdekproducten, goede meststoffen en bodemverbeteraars en duurzame Europese houtsoorten en natuursteen. Stel uw vraag of probleem qua materiaalgebruik en de kans is groot dat u die dag met een schitterend en voordelig alternatief huiswaarts gaat.
Locatie: Centrum Duurzaam Groen, Troisdorflaan 19, 3600 Genk of AMBER-toontuin, Putvennestraat 108, 3500 Hasselt of ter plaatse
Duur opleiding: 1 sessie van 6 uur. Mogelijkheid tot opsplitsen in twee sessies van 3 uur in de voormiddag, namiddag of avond
Kostprijs: op aanvraag
Doelgroep: professionelen en particulieren die hun groene ruimten en tuinen op een natuurvriendelijke en duurzame manier willen inrichten en beheren
Heeft u idees, suggesties of vragen in verband met de opleidingsmodules Natuurlijk tuinieren, neem contact op met de coördinator vorming via info@centrumduurzaamgroen.be of tel. 089 44 90 25 – GSM 0470 21 08 67.